Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de Senat!


Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de Senat, for decizional în acest caz. A fost scandal în Parlament, iar votul s-a dat în absența Opoziției. Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente, respinse de comisie, inclusiv cel care reglementează răspunderea materială a magistraţilor.

Opoziția și-a epuizat metodele parlamentare de a se face auzită la ultima dezbatere asupra legilor justiției și a venit astăzi pregătită cu recuzita folosită de protestatari. USR a adus în sală și un proiector pe care au pus mesaje ale magistraților și ale societății civile.

Odată cu promulgarea legii, judecătorii și procurorii vor fi trași la răspundere pentru orice decizie care se dovedeşte ulterior a fi gravă neglijenţă sau rea credinţă. Iar prejudiciul cauzat de o eroare judiciară va fi suportat în prima fază de Ministerul Fianţelor. Acesta se va îndrepta ulterior împotriva judecătorului sau procurorului care l-a cauzat. În schimb, magistraţii vor fi suspendați doar după ce vor fi trimiși în judecată, și nu odată cu începerea urmăririi penale, cum este în prezent.

Rămași singuri în sală, senatorii Puterii au continuat dezbaterile și după expirarea timpului alocat. Deşi aceştia trebuiau să meargă la Camera Deputaţilor unde era programat plenul reunit pentru votul bugetului, au decis prelungirea şedinţei până la epuizarea punctului de pe ordinea de zi.