Poliţiştii locali vor avea atribuţii extinse


Aleşii vor mai multă putere pentru poliţiştii locali. Sunt prevederile unui proiect de lege controversat, care a fost adoptat tacit de Senat, din cauză că nu a fost dezbătut în termenul prevăzut de lege.

Atribuţii extinse pentru poliţiştii locali. Asta îşi doresc mai mulţi parlamentari, care au iniţiat un proiect de lege în acest sens. Proiectul a trecut de Senat, care l-a adoptat, luni, tacit, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare a expirat la data de 27 noiembrie 2017.

Acum, legea va merge la Camera Deputaţilor, for decizional, în forma depusă de iniţatori. Concret, iniţiativa legislativă dă Poliţiei Locale exact aceleaşi puteri pe care le are şi Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului de Interne, adică să dirijeze traficul, să legitimeze şoferi şi să aplice amenzi de circulaţie pentru orice încălcare a Codului Rutier.

Dacă va intra în vigoare, legea îi va bucura pe primari, pentru că, potrivit legislaţiei, poliţiştii locali sunt în subordinea primăriilor, iar amenzile aplicate de aceştia se varsă direct la bugetul autorităţilor locale.

Proiectul iniţiat de 14 parlamentari modifică OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, adăugând şi Poliţia Locală la toate capitolele în care Poliţia rutieră are atribuţii.