Actul normativ privind dobânda remuneratorie ar putea fi modificat!


Senatorii din Comisia economică şi cea de buget au avizat favorabil un proiect de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

Prezenţi la discuţiile din Comisii, reprezentanţii BNR nu au susţinut această iniţiativă, precizând că există deja o reglementare în acest sens. La rândul lor, oficialii Asociaţiei pentru Leasing Bancar au arătat că statul nu ar trebui să intervină pe o piaţă liberă, însă preşedintele ANPC a arătat că este de acord cu această propunere, atâta vreme cât vine în sprijinul consumatorilor.

Iniţiatorii au declarat: “Dobânda penalizatoare nu va putea depăşi cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mare de 15%. Nu am inventat nimic, este pur şi simplu alineatul din lege care reglementa şi dobânda între persoane fizice”.