Vă reamintim! Nu uitaţi de declaraţia salariaţilor part time!


Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut. Asta doar dacă obțin venituri în baza mai multor contracte de muncă. Declarațiile sunt folosite de firme pentru a obține scutirea de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna septembrie 2017.

Concret, dacă o persoană angajată la mai multe companii, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă lunar, în total, cel puțin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere.

Obligația este reglementată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii septembrie 2017, salariații trebuie să depună declarațiile până joia asta.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (…) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, prevede ordinul.

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună aceste declarații pe propria răspundere în toată perioada în care obțin lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut. Declarațiile pe propria răspundere trebuie depuse lunar până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care acestea sunt necesare.

În lipsa declarațiilor pe propria răspundere, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna septembrie 2017 la nivelul salariului minim brut.