Firmele care plasează forţă de muncă în străinătate vor avea noi obligaţii faţă de ITM


Firmele române care funcționează și acum ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate și cele care vor vrea să presteze această activitate vor avea mai multe cerințe de bifat, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat recent în Parlament.

În raport cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), spre exemplu, acestea vor trebui să-și procure pentru înregistrare anumite documente, să țină anumite evidențe și să le raporteze la ITM periodic, altfel riscând amenzi de câteva mii de lei. În plus, nu vor mai putea presta această activitate firmele în faliment sau în dizolvare.

Proiectul va aduce mai multe condiții pentru firmele care vor vrea să presteze astfel de activități sau să continue să o facă. E vorba de cerința de a nu se afla în faliment sau în dizolvare.

Apoi, proiectul va mai introduce și obligația de a păstra la sediu o copie (în ambele limbi, română și străină) a contractului de muncă încheiat cu fiecare dintre lucrătorii mediați. Aceste copii vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă ori de câte ori e nevoie.