Ai depus o acțiune prin fax sau e-mail în ultima zi a termenului după ora 16? Este în termen sau este tardiv promovată?


În prezent mijloacele moderne de comunicare fax-ul, dar în special e-mail-ul sunt folosite pentru a transmite informații la distanță salvând astfel timp prețios pe care l-ai petrece stând la coadă la oficiul poștal pentru a trimite o scrisoare.

Acest tip de comunicare este agreat și în relația cu instanțele de judecată, însă de multe ori se întâmplă să depui o acțiune, să formulezi o cale de atac în ultima zi a termenului prevăzut de lege, însă, din rațiuni de lipsă de timp să alegi transmiterea ei prin e-mail/fax după ora 16 când programul de lucru la instanță se încheie.

În practică, a apărut o problemă care a necesitat sesizarea ÎCCJ pentru a clarifica dacă acțiunile, căile de atac sau orice act de procedură transmis prin fax/e-mail în ultima zi a termenului care se socotește pe zile, după ora la care activitatea instanței a încetat, este socotit a fi depus în termen sau nu.

Ce prevede legea cu privire la calcularea termenului de depunere a unui act de procedură?

Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care se pate îndeplini actul de procedură. Dacă actul de procedură trebuie depus la instanță, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal.

Astfel, actul de procedură depus în interiorul termenului prin scrisoare recomandată la oficiul poștal sau depus la un serviciu de curierat este socotit a fi în termen. Recipisa oficiului poștal sau înregistrarea făcută de serviciul de curierat pe actul depus sunt dovada datei de depunere.

Caz practic

În 2015 A a solicitat instanței să oblige pe pârâta B să îi acorde grupa I de muncă în procent de 100% pentru activitatea desfășurată ca salariat al acesteia și să îi elibereze adeverință în acest sens. Instanța a admis excepția lipsei calității procesual pasive a lui B și a respins acțiunea ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitatea procesuală pasivă.

Reclamantul A a promovat apel și a solicitat respingerea excepției lipsei calității procesual pasive a lui B și trimiterea cauzei la prima instanță pentru judecare. Instanța de apel a invocat excepția tardivității promovării apelului și a considerat necesar a sesiza ÎCCJ pentru a clarifica acest aspect.

Care au fost opiniile instanțelor de judecată?

Opinia majoritară a apreciat că, în astfel de cazuri, acțiunea nu este socotită a fi depusă în termen motivat de faptul că legea prevede că termenul se va împlini la ora la care activitatea în acel loc încetează în mod legal. Practic, nerespectarea programului de lucru duce la decăderea din dreptul de a exercita calea de atac.

Regulamentul instanțelor prevede că cererile introduse prin fax/e-mail în afara orelor 8:00-16:00 se vor înregistra în ziua următoare de lucru. Astfel, actul va fi considerat depus în ziua înregistrării de către lucrătorii de la instanță, iar nu în cea a trimiterii sale.

A doua opinie minoritară a apreciat că acțiunile/căile de atac trimise prin fax/e-mail în ultima zi a termenului după ora la care a încetat programul de lucru, sunt considerate a fi depuse în termen. S-a considerat că legiuitorul a folosit termenul de depunere până la terminarea programului ceea ce exclude posibilitatea transmiterii prin fax/e-mail. Prin trimiterea prin fax/e-mail subiectul de drept obține o dovadă digitală a manifestării sale de voință care până la proba contrară poate fi prezentată instanței și poate produce efecte juridice.

De exemplu, apelul nu este un act care trebuia depus la instanță cum prevede legea, astfel încât nu era necesară depunerea sa înainte de ora 16:00. Ora 16:00 este reglementată ca ora la care activitate încetează în instanță, dar acest fapt nu poate fi reținut fiind lipsit de temei legal și nu  trebuie confundat cu activitatea personalului care deservește instanța.

Legiuitorul a prevăzut că un act poate fi depus în instanță prin poștă, fax, e-mail, curier fără să facă distincții clare cu privire la regulile care se aplică fiecărui tip de comunicare. Aceste instanțe au considerat că actele comunicate prin poștă, fax, e-mail, curier în ultima zi a termenului socotit pe zile, după ora 16:00, sunt considerate a fi în termen.

Ce a decis ÎCCJ?

ÎCCJ a pronunțat Decizia 34/2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial 803 din 11 octombrie 2017. Analizând textele de lege, ÎCCJ apreciază că doar actul de procedură depus prin scrisoare recomandată la poștă sau la curier depus până la ora 24:00 a ultimei zile a termenului prevăzut de lege este prezumat a fi făcut în termen. Pentru cele depuse prin fax/e-mail nu se menționează de către legiuitor același regim, astfel încât nu poate fi extinsă interpretarea de mai sus și pentru acestea.

Rețineți că ceea ce produce consecințe juridice cu privire la depunerea în termen a unui act de procedură este data înregistrării înscrisului la instanță și aceasta trebuie făcută în interiorul termenului procedural.

În concluzie, ÎCCJ admite sesizarea și stabilește că actul de procedură transmis prin fax/e-mail în ultima zi a termenului care se socotește pe zile, după ora la care activitatea instanței a încetat, nu este socotit a fi depus în termen.