Creșterea ROBOR a alarmat autoritățile!


Creşterea ROBOR i-a pus pe jar atât pe oficialii de la Guvern cât şi pe cei ai Băncii Naţionale. După atacuri dure din partea premierului Mihai Tudose la adresa lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a anunţat că a dat băncilor peste 9 miliarde de lei pentru a revigora lichiditatea din piaţă şi a calma majorarea dobânzilor.

Banca Naţională a anunţat că a împrumutat băncile cu peste 9 miliarde de lei pentru a rezolva parţial problema de lichiditate din sistem. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joia trecută la 1,78%, faţă de nivelul de 1,79% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

De menţionat este faptul că băncile iau în calcul pentru stabilirea ratei pe următoarea lună valoarea ROBOR din ultima zi a lunii precedente. Mai exact, pentru a stabili rata aferentă lunii octombrie, se ia în calcul valoarea ROBOR la 30 septembrie. Astfel, la un credit mediu de 200 de mii de lei (aproximativ 43.000 de euro), acordat pe 25 de ani, cu o dobândă calculată astfel: ROBOR plus 2% (marja băncii), rata era, în luna septembrie, de 939 de lei pe lună. Menţionăm faptul că s-a luat în calcul valoarea ROBOR la 31 august, respectiv 0,91%.