Legea energiei termice ar putea fi modificată. Ce obligaţii aduce?


Legea de modificare a legii energiei termice, care se află cum în dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor ar putea introduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe legate de instalarea sistemelor de încălzire, dacă o propunere a Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi în final votată de parlamentari.

Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă “economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.

Practic, dacă în acea zonă unitară de încălzire, care va fi delimitată de Primărie, funcţionează un sistem de termoficare urbană, cine va construi blocul trebuie să dovedească faptul că, dacă va dori să monteze, spre exemplu, centrală termică de scară sau centrale pe gaz individuale, aceste fome de încălzire sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată. Chiar dacă în multe oraşe din România aceasta este încă puternic subvenţionată.