Cum pot fi angajatorii scutiţi de la plata majorată a CAS şi CASS pentru salariații cu normă parțială?


Potrivt ultimelor noutăţi legislative, subiect care a fost ştirea momentului pentru angajatori, s-au adus modificări în ceea ce priveşte plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații cu normă parțială.

Recent, prin Ordinul nr. 2343/2017 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr. 717/2017, s-a stabil cum vor proceda angajatorii care vor să aplice excepţia de la aceste norme.

Astfel, angajatorii pot scăpa de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații cu normă parțială, dacă aceștia au mai multe contracte și câștigă lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut. În acest sens salariații respectivi trebuie să depună lunar la angajatori declarații pe propria răspundere din care să reiasă câștigul total lunar brut.  

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună aceste declarații pe propria răspundere în toată perioada în care obțin lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut. Declarațiile pe propria răspundere trebuie depuse lunar până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care acestea sunt necesare. De exemplu, pentru veniturile aferente lunii august 2017 trebuie depuse declarațiile în septembrie 2017.

Totuși, deoarece ordinul de ministru a apărut abia marți, 05.09.2017, în Monitorul Oficial, obligația de a depune declarații pentru luna august 2017 poate fi îndeplinită până pe 10 septembrie 2017 (duminica asta). Așadar, data de 5, ca termen-limită, se va aplica efectiv începând cu declarațiile depuse în octombrie 2017 pentru septembrie 2017.

Dacă salariații part time sau cu plata în acord nu depun aceste declarații, angajatorii sunt obligați să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut. În acest sens în Ordin se prevede: „În cazul în care salariații nu depun declarația pe propria răspundere, fiecare angajator sau persoană asimilată angajatorului stabilește baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă venitul brut realizat se situează sub nivelul salariului lunar minim brut”.

Declarațiile pe propria răspundere depuse lunar de salariații part time și cei cu plata în acord reprezintă documente justificative pe care angajatorii le folosesc pentru a scăpa, acolo unde este cazul, de plata majorată a CAS și CASS. Declarațiile trebuie înregistrate și păstrate de fiecare angajator în parte.

Atenţie! Modelul de declaraţie se regăseşte în anexa la Ordinul nr. 2343/2017, declaraţie care se completează de angajat.