Ordonanţa nr.15/2017-modificarea Ordonanţei privind desfăşurarea activităţii de turism


GUVERNUL ROMÂNIEI
ORDONANŢĂ
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. VII. 1 din Legea nr. 161/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.

Articol unic. – Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 309 din 26 august 1998, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, după litera o) se introduc patru noi litere, literele p), q), r) şi s), cu următorul cuprins:

p) centru naţional/local de informare şi promovare turistică – structură specializată de informare şi promovare turistică, care funcţionează în cadrul structurii organizatorice a autorităţilor administraţiei publice locale şi colaborează cu organizaţiile de management al destinaţiei, cu ministerul de resort din domeniul turismului şi ministerul de resort în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului;
q) destinaţie turistică – areal cu o varietate de produse turistice, având o imagine de marketing unitară şi coerentă, ce dispune de o reţea de servicii generale şi specifice, care contribuie la realizarea produselor turistice;
r) organizaţie de management al destinaţiei – entitate cu personalitate juridică, ce funcţionează prin asocierea, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţilor publice locale din componenţa destinaţiei cu organizaţiile/federaţiile patronale din turism sau, după caz, cu reprezentanţi ai mediului privat din turism, care asigură realizarea politicii de marketing, în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniu în vigoare, şi gestionarea coordonată a componentelor destinaţiei în scopul dezvoltării şi valorificării potenţialului turistic al destinaţiei. Pot adera în calitate de membru asociat şi alte entităţi relevante, cum ar fi asociaţii de promovare, asociaţii profesionale, administratori ai ariilor protejate, mediu academic şi de formare profesională în turism şi alţii asemenea;
s) ataşatul de turism – persoana angajată în cadrul autorităţii publice centrale responsabilă în domeniul turismului care asigură reprezentarea României atât în ţările membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările terţe, în domeniul politicii turismului şi promovării produselor şi serviciilor turistice, precum şi a formelor de turism autohtone.”

2. După articolul 10 se introduc două noi articole, articolele 101 şi 102, cu următorul cuprins:

Art. 101. – În scopul coalizării organizaţiilor şi factorilor interesaţi pentru dezvoltarea, valorificarea potenţialului turistic şi coordonarea destinaţiei turistice, Ministerul Turismului elaborează procedura de înfiinţare, funcţionare, acreditare şi reacreditare a organizaţiilor de management al destinaţiei, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art. 102. – Organizarea, funcţionarea, rolul, atribuţiile acreditarea şi reacreditarea centrelor naţionale şi locale de informare şi promovare turistică se aprobă prin ordin comun al ministrului turismului şi al ministrului de resort în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.”

3. La articolul 20, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

g) organizarea de centre naţionale sau locale de informare şi promovare turistică în localităţile turistice;”.

4. La articolul 20, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

h) asocierea în scopul înfiinţării organizaţiilor de management al destinaţiei.”

5. La articolul 39 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

b) organizarea de acţiuni de promovare turistică atât pe plan intern, cât şi pe plan extern prin birourile de promovare turistică din străinătate şi ataşaţii de turism;”.

6. După articolul 39 se introduce un nou articol, articolul 391, cu următorul cuprins:

Art. 391.(1) În vederea asigurării reprezentării României atât în ţările membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările terţe, în domeniul politicii turismului şi promovării produselor şi serviciilor turistice, precum şi a formelor de turism autohtone, conform prevederilor art. 39 alin. (1) lit. b), în cadrul structurii de specialitate din Ministerul Turismului se înfiinţează funcţia de ataşat de turism.
(2) Posturile aferente funcţiilor de ataşat de turism pot fi ocupate, prin concurs sau examen, potrivit legii, de angajaţi ai Ministerului Turismului, ai instituţiilor subordonate acestuia şi de personalul detaşat în minister.
(3) Criteriile de selecţie şi modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al ministrului turismului şi al ministrului afacerilor externe, care va include şi prevederi cu privire la locul de desfăşurare a activităţii ataşatului de turism.
(4) Stabilirea ţărilor şi a perioadei în care se efectuează misiunile de reprezentare prevăzute la alin. (1) se face prin ordin al ministrului turismului, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.
(5) Pe perioada exercitării funcţiei de ataşat de turism, persoanelor care ocupă această funcţie li se suspendă de drept raportul de serviciu/contractul individual de muncă, în condiţiile legii, fiindu-le aplicabile dispoziţiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate.
(6) Sumele necesare pentru plata cheltuielilor ocazionate de trimiterea în misiune în străinătate a personalului prevăzut la alin. (1) se asigură din bugetul aprobat Ministerului Turismului, în conformitate cu prevederile legale privind drepturile în valută şi în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate.
(7) Personalul prevăzut la alin. (1) este supus autorităţii şefului misiunii diplomatice din care face parte şi acţionează sub îndrumarea acestuia pentru îndeplinirea atribuţiilor aferente domeniilor specifice de activitate stabilite de autoritatea trimiţătoare.
(8) Drepturile salariale pentru funcţia de ataşat de turism clasa I se stabilesc prin asimilare cu drepturile salariale pentru funcţia de consilier diplomatic clasa I din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
(9) Drepturile salariale pentru funcţia de ataşat de turism clasa II se stabilesc prin asimilare cu drepturile salariale pentru funcţia de consilier diplomatic clasa II din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.”

PRIM – MINISTRU
MIHAI TUDOSE

Contrasemnează:
Ministrul turismului,
Mircea – Titus Dobre
Viceprim – ministru, ministrul dezvoltării regionale,
administraţiei publice şi fondurilor europene,
Sevil Shhaideh
p. Ministrul finanţelor publice,
Daniela Pescaru,
secretar de stat
Ministrul afacerilor externe,
Teodor – Viorel Meleşcanu
Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
Lia – Olguţa Vasilescu

Bucureşti, 23 august 2017.
Nr. 15.