Se doreşte o dezbatere reală cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiţiei


Asociația Magistraților din România susține că este necesară o dezbatere publică reală cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției, nefiind de acord doar cu prezentarea de către ministrul Justiţiei.

Conform comunicatului, s-a transmis: “Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională susține regula mai înainte expusă. Numai că, dezbatere publică, în viziunea legiuitorului, nu înseamnă lansarea în spațiul public, prin intermediul unei conferințe de presă, a unor modificări de căpătâi la legile Justiției, însoțită doar de prezentarea acestora, sub formă de idei (în spațiul public au fost numite pretențios ‘principii’, care ar fi presupus o fundamentare solidă, rezultată din dezbateri), printr-un material PowerPoint postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Astfel cum rezultă, în mod clar, din Legea nr. 52/2003, dezbaterea publică se realizează pe baza unui proiect de lege care trebuie să fie adus la cunoștința publică, anterior deschiderii dezbaterii. De altfel, este modul în care Ministerul Justiției a procedat în mod constant până în prezent, probă fiind, în acest sens, proiectele de lege postate pe site, în fiecare caz în parte atunci când s-au preconizat modificări ministerul invocând expres Legea nr. 52/2003.”