Se propun noi reguli în executarea silită!


Fiscul nu va mai proceda la măsura executării silite a bunurilor imobile decât pentru datorii mari. Pentru creanţele mici, ANAF va merge doar pe popriri.

Se propune ca măsurile de executate silită să se aplice diferențiat în funcție de cuantumul și vechimea creanțelor fiscale, în vederea eficientizării activității de executare silită, în sensul direcționării resurselor către acțiunile complexe, desfășurate în vederea recuperării creanțelor cu valori semnificative, acțiuni ce constau în identificarea bunurilor urmăribile, aplicarea sechestrelor, valorificarea bunurilor, etc.
Pragurile, valoric şi de vechime, al creanţelor, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor.

Iată şi cum va arăta prevederea din Codul de Procedură Fiscală referitoare la acest aspect:

După articolul 227 se introduce un nou articol, art. 227 indice 1 , cu următorul cuprins: „Articolul 227 (1) Reguli speciale privind începerea sau continuarea executării silite (1) Măsurile de executare silită se aplică diferenţiat, în funcţie de cuantumul şi vechimea creanţelor fiscale. (2) Procedura de aplicare a dispoziţiilor alin. (1), se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.”