Sancțiuni drastice pentru angajatorii care primesc la lucru persoane fără să încheie contract de muncă


În dorința de a nu achita taxele și impozitele aferente unui contract individual de muncă, mulți angajatori au preferat să lucreze la negru cu angajații. Acești angajatori au riscat și în mare parte s-a dovedit că au scăpat destul de ieftin în urma controalelor de la inspecția muncii.

Astfel, legea prevede că dacă un angajator lucrează cu 5 persoane fără contract de muncă, va primi o amendă de 20.000 lei pentru fiecare dintre aceștia, respectiv 100.000 lei. Însă un alt angajator care lucrează cu mai mult de 5 persoane fără contract de muncă săvârșește o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea sau cu amenda contravențională.

Această discriminare între angajatori a determinat necesitatea modificării legislației muncii. În plus, în cadrul dosarelor penale inițiate în urma controalelor celor de la inspecția muncii, soluțiile au fost de neîncepere a urmăririi penale sau de achitare pentru lipsa de pericol social a faptei. Astfel, angajatorii care au încurajat munca la negru au scăpat basma curată!

Angajatorii în cauză s-au folosit de o lacună a Codului muncii care nu definește munca nedeclarată, ci sancționează doar faptul de a primi la muncă o persoană fără încheierea în formă scrisă a contractului de muncă, anterior începerii activității, nu și alte forme de muncă nedeclarată (de exemplu, angajatul lucrează 8 ore și angajatorul declară că acesta lucrează part-time).

Astfel, a luat naștere OUG 53/2017 pentru modificarea și completarea Codului muncii care a fost publicată în Monitorul Oficial 644 din 7 august 2017. Prevederile sale se aplică de la data publicării.

Ce înseamnă munca nedeclarată?

Știrile juridice arată că munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, primirea la muncă fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență al salariaților cel mai târziu în ziua anterioară începerii activității, primirea la muncă în perioada în care salariatul are contractul de muncă suspendat sau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă cu timp parțial.

Încheierea contractului de muncă

Noutățile legislative prevăd că înainte de începerea activității se va încheia contractul de muncă pe baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Rețineți că obligația de încheiere a contractului de  muncă revine angajatorului. Înainte de începerea activității contractul de muncă se înregistrează în registrul general de evidență al salariaților care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.

Înainte de începerea activității angajatorul are obligația de a înmâna salariatului un exemplar din contractul de muncă și de a păstra o copie a acestuia la locul de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc.

Rețineți că munca prestată în baza unui contract de muncă constituie vechime în muncă, însă absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă.

Care sunt sancțiunile pe care le riscă angajatorii care încurajează munca nedeclarată?

Cei care primesc la muncă o persoană fără încheierea unui contract de muncă vor fi amendați cu 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. La fel primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel mai târziu în ziua anterioară începerii activității, se sancționează cu 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Aceeași amendă va fi dată angajatorului care va primi la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul de muncă suspendat. Angajatorul care primește la muncă un salariat în afara programului de muncă stabilit în cadrul contractelor de muncă cu timp parțial va primi o amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Angajatorul care nu păstrează o copie a contractului de muncă la locul de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc, vor primi o amendă de 10.000 lei.

Legiuitorul a decis abrogarea articolului care prevedea sancționarea cu închisoare sau amendă în cazul primirii la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără să încheie contract de muncă.

În cazul în care în urma controlului, inspectorul de muncă constată existența uneia dintre faptele enumerate anterior, poate dispune ca sancțiune complementară sistarea locului de muncă.

Știrile juridice arată că angajatorul va putea să își reia activitatea doar după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce probează că a remediat deficiențele care au dus la sistarea activității. De exemplu, va dovedi că a încheiat contractul de muncă, că a transmis raportul de muncă în registrul de evidență a salariaților, că a achitat contribuțiile sociale și impozitul pe venit aferent veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe durata cât a prestat activitatea nedeclarată.

Rețineți că angajatorul poate achita în cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau de la comunicarea acestuia jumătate din amenda prevăzută de legiuitor. Inspectorul de muncă va insera această posibilitate de achitare a amenzii în procesul-verbal.

În plus, angajatorul care primește la muncă o persoană aflată în situație de ședere ilegală în România, cunoscând că acesta este victimă a traficului de persoane, săvârșește o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Condica de prezență obligatorie!

Noutățile legislative prevăd că angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat urmând să evidențieze ora de începere și de sfârșit a programului de lucru. În cazul unui control au obligația de a arăta inspectorilor această evidență. Până la recenta modificare angajatorii țineau evidența orelor de muncă fără să li se ceară precizarea orei de început și de sfârșit a programului pentru fiecare salariat.

Noi reguli privind încheierea actelor adiționale la contractele de muncă

Până la apariția OUG 53/2017 actele adiționale puteau fi încheiate în 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificărilor. În prezent, dacă unui salariat i se modifică salariul, funcția, durata normală  a muncii etc., actul adițional la contractul de muncă trebuie încheiat anterior producerii modificării, cu excepția cazurilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Reguli noi și amenzi mai mari pentru angajatori

Ținând cont de noile modificări aduse Codului muncii, angajatorii vor fi sancționați drastic dacă mai folosesc munca la negru. Scopul acestor modificări îl reprezintă obligarea angajatorilor la declararea tuturor contractelor de muncă și creșterea gradului de colectare a impozitelor la bugetul de stat.