Valoarea indemnizaţiei şi a stimulentului de inserţie au fost plafonate!


Modul de acordare şi cuantumul indemnizaţiei acordate mămicilor au intrat recent, potrivit ştirilor juridice, în vizorul Ministerului Muncii.

Practic autorităţile şi-au dat seama că prevederea care stabileşte cuantumul indemnizaţiei nu este în avantajul statului. Astfel, româncele de cariera care au salarii pe măsura muncii lor au aflat de la Ministrul Muncii că indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi limitată.

Noutatea legislativă a fost introdusă prin O.U.G. nr. 55/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 644/2017.

Asociaţiile de părinţi au reacţionat dur şi spun că statul ar trebui să cheltuiască mai mulţi bani pentru sprijinul părinţilor şi copiilor. Orice ajutor dat a dus la creşterea natalităţii iar tăierea beneficiilor poate avea efectul contrar. În plus nu este normal ca fiecare guvern care preia puterea să schimbe legi date de cele anterioare, mai spun cei vizaţi.

Ministerul a motivat decizia prin faptul că s-au luat în considerare modele europene în privinţa acordării formelor de sprijin pentru perioada concediului de creştere a copilului, ţinând cont de faptul că pentru plata drepturilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului în anul 2017, bugetul alocat nu poate acoperi necesarul de 3,4 miliarde lei, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar sub 3% şi având în vedere faptul că bugetul alocat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nu poate acoperi plata tuturor drepturilor de asistenţă socială gestionate, pentru asigurarea drepturilor de asistenţă socială de natura alocaţiei de stat pentru copii, a ajutoarelor şi alocaţiilor acordate categoriilor defavorizate, a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, este necesară ajustarea cheltuielii bugetare prin modificarea unor programe de asistenţă socială care afectează un număr redus de persoane, dar care implică o cheltuială bugetară mare.

Art. 2 alin. 2) din O.U.G. nr. 111/2010 va avea următorul cuprins: Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare de 8.500 lei.”

În ceea ce priveşte stimulentul de inserţie se prevede că: “Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserţie se acordă astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).”

Asociaţiile de părinţi critică schimbarea legislaţiei la mai puţin de un an de la eliminarea plafonului.