S-au început demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafeţelor forestiere


Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere, împreună cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și ocoalele silvice de regim, a început de vineri, 21 iulie 2017, demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure nepăzite la acest moment din România, indiferent de forma de proprietate. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic (Legea 175/2017), care intră de la această dată în vigoare.

Suprafață totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare. Motivele pentru care această suprafață a fost nepăzită până acum sunt multiple: litigii sau necunoașterea proprietarului, iar atunci ocolul silvic nu a avut cu cine să încheie contractul de servicii, dimensiunea redusă a suprafețelor, care nu generează profit și astfel proprietarii nu și-au permis plata serviciilor de pază.

Pentru pădurile cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat și vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile.