La finalul lunii în curs va deveni aplicabil un nou regulament de recepţie a lucrărilor de construcţii!


Începând cu data de 30.07.2017 va deveni aplicabil un nou regulament de recepţie a lucrărilor de construcţii („noul regulament”). Noul regulament modifică şi clarifică regulamentul actual, în vigoare din 1994 („vechiul regulament”).

Astfel, recepţia la terminarea lucrărilor se face la toate tipurile de construcţii. De la aplicarea vechiului regulament erau excluse anumite categorii de construcţii (spre ex. construcţiile de locuinţe parter/parter şi un etaj sau construcţiile provizorii cu suprafeţe desfăşurate mai mici de 150 mp). Noul regulament are însă aplicabilitate generală, urmând a se aplica tuturor lucrărilor de construcţii pentru care se emit autorizaţii de construire/desfiinţare.

O altă măsură priveşte că opinia reprezentanţilor autorităţilor publice este decisivă în privinţa recepţiei. Noul regulament conţine prevederi exprese prin care se stabileşte faptul că în cazul unei divergenţe de opinii între autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire şi investitor/reprezentanţii acestuia, va prevala opinia autorităţii publice, iar recepţia nu poate avea loc în cazul în care oricare din autorităţile publice implicate (ex. ISC, ISU, Direcţia pentru Cultură etc.) propune respingerea recepţiei.