Semnătura primarului va atesta doar ca procedura e îndeplinită! Cui revine responsabiliatatea civilă sau penală?


O noutate legislativă a modificat Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001. Este vorba despre Legea nr. 140/2017 pentru modificarea art. 128 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi pentru modificarea art. 55 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial nr. 461/2017.

Această modificare este una foarte discutată care a atras şi numeroase critici din partea presei susţinându-se că se doreşte scăparea primarilor de răspundere pentru actele adoptate.

Ce prevede, de fapt, acest act normativ?

Concret, semnătura primarului va atesta doar ca procedura e îndeplinită, în timp ce responsabilitatea civilă sau penală va fi a secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale. În lege se prevede că actele autorităţilor administraţiei publice locale angajează, în condiţiile legii, răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a funcţionarilor şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean care, cu încălcarea prevederilor legale fundamentează, din punct de vedere tehnic şi al legalităţii, emiterea sau adoptarea lor sau contrasemnează ori avizează, după caz, pentru legalitate, aceste acte.

Secretarii vor putea refuza să semneze un act, dacă îl socotesc ca nerespectând prevederile legale în vigoare, însă risca să fie sancţionaţi dacă se dovedeşte ca motivul a fost neîntemeiat.

Legea nr. 140/2017 prevede că refuzul funcţionarilor publici şi al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum şi eventualele obiecţii cu privire la legalitate se fac în scris, în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii actului, şi se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop. Iar persoanele care refuză să semneze, respectiv să contrasemneze ori să avizeze sau care prezintă obiecţii cu privire la legalitate, fără acoperire susţinută de temeiuri juridice, răspund administrativ, civil sau penal, după caz, în condiţiile legii.

Potrivit ştirilor juridice, încă de la data publicării aceastei propuneri s-a susţinut că se aduc clarificări pentru cei ce interpreteaza legile în sensul că semnătura primarului este o semnătura de autenticitate a documentului emis şi nu o semnătura de legalitate sau de specialitate în ceea ce priveşte urbanismul şi alte domenii. Mai mult decât atât se susţine că prin aceste modificări se vor responsabiliza toţi funcţionarii din aparatul de specialitate pe domeniile fiecăruia prin care se stipulează foarte clar că acea semnatură pe care o pun pe acel document este o semnătură prin care răspund pe acel domeniu pe care au semnat.

Numeroase critici au fost formulate cu privire la aceste modificări susţinându-se că acesta este un cadou pentru primari din partea partidului. Nu e de mirare că au fost formulate aceste critici având în vedere cele de mai sus şi cu siguranţă dispoziţiile vor constitui motive de sesizare a Curţii Constituţionale.