Centrele de reţinere şi arestare preventivă vor fi organizate după un nou Regulament aflat în dezbatere publică!


Condiţiile în care sunt ţinuţi cei arestaţi preventiv au constituit de multe ori subiect de dispută. Pentru a rezolva această problemă o propunere legislativă se află în dezbatere publică. Mai exact este vorba despre Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi măsurile necesare pentru siguranţa acestora.

Proiectul are în vedere stabilirea modalităţilor normative de punere în practică a soluţiilor promovate de noul cadru legislativ adoptat începând cu anul 2013, inclusiv a elementelor de noutate în asigurarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate, printre care enumerăm, cu titlu exemplificativ, dreptul de a efectua cumpărături, dreptul la încheierea unei căsătorii, dreptul la comunicări on-line, dreptul la vizită intimă.

De asemenea pentru a preîntâmpina apariţia unor situaţii de supraaglomerare la nivelul centrelor, s-a creat mecanismul de transfer al persoanelor private de libertate între centre în situaţia depăşirii capacităţii legale de cazare, fără a afecta buna desfăşurare a procesului penal.

Trebuie să avem în vedere că măsurile referitoare la asigurarea unui spaţiu minim necesar cazării în comun a persoanelor private de libertate şi instituirea mecanismului pentru preîntâmpinarea supraaglomerării creează premisele evitării condamnării statului român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea prevederilor art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

Potrivit noutăţilor legislative, prin propunere se prevede ce reguli trebuie să respecte camera de detenţie. Astfel, se prevede ca acestea să dispună de iluminat natural, de instalațiile necesare asigurării iluminatului artificial și să fie dotate cu utilități igienico-sanitare și instalații de încălzire. Iar amenajarea camerelor de cazare aflate în clădirile existente în locurile de deținere se va realiza cu maximizarea spațiilor de deținere, în funcție de configurarea structurală a clădirilor, în scopul alocării a 4 metri pătrați (mp) pentru fiecare persoană privată de libertate. Ferestrele camerelor de deţinere trebuie să fie suficient de mari, astfel încât persoanele private de libertate să poată citi la lumină naturală în condiţii normale şi să permită aerisirea, iar lumina artificială trebuie să corespundă standardelor tehnice recunoscute în domeniu.

Acum legislaţie vom avea dar cum vor fi puse în practică toate cele menţionate mai sus. De unde se vor găsi fonduri pentru renovare sau construire a centrelor conform standardelor, aceasta este o întrebare la care autorităţile abilitate trebuie să răspundă.

Reamintim că cele prezentate mai sus nu sunt încă în vigoare ci ele se află în dezbatere publică urmând a fi adoptate.