Carnetele de viticultori vor fi modificate potrivit unui proiect de Ordin!


Cultivarea soiurilor nobile de viţă de vie nu este aşa de simplă pe cât pare. Pe lângă dificultăţile de factor natural şi muncă asiduă producătorii trebuie să deţină şi un carnet de viticultor.

Fiecare producător de struguri pentru vin este obligat să aibă un carnet de viticultor, unde trebuie să ţină evidenţa producţiei şi a modului de valorificare a acesteia.

Potrivit ştirilor juridice, un proiect de modificare a carnetelor de viticultori a fost pus în dezbatere publică.

Potrivit Hotărârii nr. 512/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, carnetul de viticultor se eliberează de către direcţia pentru agricultură judeţeană şi a municipiului Bucureşti persoanelor fizice sau juridice care exploatează plantaţii cu viţă – de – vie înscrise în registrul plantaţiilor viticole care comercializează struguri de vin pentru procesare.

Prin introducerea carnetelor de viticultor s-a avut în vedere eliminarea evaziunii în acest sector şi urmărirea trasabilităţii produselor, de la struguri până la produsul final, vinul.

Potrivit noutăţilor legislative carnetul de viticultor va avea formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 200 mm/100 mm şi va fi alcătuit din foi fixe, autocopiative, înscrise cu seria ce reprezintă indicativul rutier al judeţului şi numerotate cu 3 cifre începând cu 001 pentru fiecare serie.

În ceea ce priveşte eliberarea carnetului se prevede că solicitanţii vor depune la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană o cerere conform modelului prevăzut în proiectul de ordin, în care vor menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură şi campanie viticolă.

De menţionat este faptul că pentru strugurii nobili se vor aplica dispoziţii speciale, astfel orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităţilor transportate. Iar filele originale din carnetul de viticultor ce au însoţit transporturile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionaţi de către procesatori, precum şi copia acestora rămasă la cultivatori se păstrează și se arhivează de către aceştia minimum 5 ani de la încheierea anului viticol în care au fost emise.

Menţionăm că orice transport al unor cantităţi de struguri din soiuri nobile pentru vin ce face obiectul unei activităţi comerciale care nu este însoţit de fila originală din carnetul de viticultor, în care să fie înscrise corect şi complet datele prevăzute în rubricile acesteia, se consideră transport ilicit.

Atragem atenţia că aceste dispoziţii nu se aplică încă, proiectul de ordin se află în dezbatere publică urmând a fi adoptat şi publicat în Monitorul Oficial.