Noi reguli privind răspunderea civilă auto


Viața a dovedit că „asigurările acoperă totul, în afară de ceea ce se întâmplă.”  (Murphy) Este cunoscută apetența românului pentru mașini care mai de care, astfel încât prețul RCA a crescut în timp mai ceva ca Făt-Frumos.  Bucuria de a avea mașină vine la pachet cu o serie de costuri care, de cele mai multe ori, nu sunt deloc de neglijat. Asigurarea obligatorie a mașinii poate atinge cote alarmante pentru tinerii șoferi, însă „obrazul subțire cu cheltuială se ține.”

Noi reglementări privind cazurile în care trebuie încheiat RCA, încetarea, suspendarea sau desființarea contractului RCA, asigurarea multiplă RCA, acordarea sau nu a despăgubirii, obligațiile asiguratului și sancțiunile impuse de legiuitor pentru încălcarea prevederilor în materia RCA, fac obiectul legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie publicată în Monitorul Oficial 431 din 12 iunie 2017. Prevederile sale se vor aplica începând cu 12 iulie 2017.

Cine are obligația de a încheia RCA și care sunt excepțiile?

Au obligația de a încheia RCA persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule și tramvaie supuse înmatriculării sau înregistrării în România. Excepția de la această regulă o constituie persoanele fizice și juridice care folosesc vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, raliurilor organizate legal. În astfel de cazuri, proprietarii de vehicule/organizatorii competiției se pot asigura facultativ.

Contractul RCA se poate încheia și pe perioade sub 1 an

Știrile juridice arată că RCA se va putea încheia pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de cum dorește asiguratul. Contractul RCA se va putea încheia pentru o perioadă sub o lună pentru vehiculele înmatriculate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, probată cu acte, pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile  și pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate. Contractul RCA produce efecte și în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator și asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Noutățile legislative stabilesc că, pentru ratele scadente și neachitate, contractul RCA este titlu executoriu.

Contractul RCA poate fi suspendat

Noutățile legislative prevăd că, la cererea asiguratului, contractul RCA poate fi suspendat pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligația depunerii plăcuțelor de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat. Rețineți că pe durata suspendării contractului RCA, asiguratul are dreptul să imobilizeze vehiculul, într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare se sancționează cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei.

Încetarea, desființarea și denunțarea contractului RCA

Contractul RCA va înceta la data la care proprietarul mașinii notifică asigurătorul RCA cu privire la transmiterea proprietății asupra vehiculului, la data la care vehiculul este radiat din circulație și la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

Contractul RCA va fi desființat de drept dacă riscul asigurat s-a produs sau producerea lui a devenit imposibilă înainte de a se naște obligația asigurătorului RCA și dacă producerea riscului asigurat a devenit imposibilă după nașterea obligației asigurătorului RCA. Dacă asiguratul a achitat integral sau în parte prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării.

Rețineți că asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte cu alți asigurători RCA și poate opta pentru menținerea în vigoare a unui singur contract RCA. Dreptul de opțiune se poate exercita o singură dată pe durata unui an calendaristic și poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrarea în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat.

Asigurarea RCA multiplă

Știrile juridice arată că, dacă pentru același vehicul, la data producerii accidentului, existau mai multe contracte RCA valabile, despăgubirea se suportă în părți egale de către toți asigurătorii RCA. Astfel, despăgubirea se achită integral de către asigurătorul RCA la care s-a adresat persoana prejudiciată, urmând ca ulterior asigurătorul RCA să se îndrepte împotriva celorlalți asigurători RCA pentru recuperarea părții de despăgubire, plătită în numele acestora.

Obligațiile asiguratului în cazul producerii unui accident

În urma producerii unui accident, asiguratul va notifica pe asigurătorul RCA în 5 zile lucrătoare de la producerea evenimentului. Va informa pe asigurător cu privire la partea prejudiciată care a solicitat despăgubirea, la procedurile penale/administrative luate împotriva sa și dacă partea prejudiciată a solicitat în instanță despăgubiri. Rețineți că neîndeplinirea de către asigurat a acestei obligații nu limitează dreptul persoanei prejudiciate de a fi despăgubită.

Obligațiile asigurătorului

Noutățile legislative arată că tariful de referință al RCA se calculează semestrial de către o societate de expertiză contractată de ASF și se va publica de către ASF spre a fi cunoscute. Cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat. Pentru a determina suma reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Știrile juridice arată că asigurătorii RCA și intermediarii au obligația de a informa asigurații cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea sa.

Soluționarea cererii de despăgubire are loc mai repede

În 30 de zile de la înaintarea cererii de despăgubire de către asigurat/partea prejudiciată, asigurătorul RCA are obligația fie de a răspunde în scris formulând o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, dacă se dovedește că răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA și prejudiciul a fost cuantificat, fie de a notifica, în scris, părții prejudiciate, motivele pentru care a nu a aprobat, în tot sau în parte,  pretențiile de despăgubire.

Dacă în 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire și motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii. Rețineți că despăgubirile nu pot fi urmărite de creditorii asiguratului RCA.

Ce fapte constituie infracțiuni?

Vor fi considerate infracțiuni emiterea și comercializarea polițelor RCA false sau falsificate și utilizarea în reparația mașinilor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute și/sau falsificate de către service-urile auto.