Concediul fără plată şi absenţele nemotivate ar putea fi incluse în calculul vechimii în muncă!


Codul Muncii a fost propus spre modificare şi completare iar un proiect de lege se află în momentul de faţă în dezbatere publică.

Într-un articol anterior, Codul muncii va fi modificat! Se prevăd noi sancţiuni pentru angajator!, am prezentat toate modificările şi completările care se doresc a fi aduse.

Interesant este faptul că, conform prevederii actuale din Codul muncii se reglementează scăderea din calculul vechimii a concediilor fără plată și a absențelor nemotivate însă aceasta ar putea să fie eliminată, potrivit proiectului de modificare a Codului muncii aflat acum în dezbatere.

Concret se propune modificare art. 16 din C. muncii care va avea următoarea structură:

”Art. 16 alin. (1) În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă:
a. primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii.
b. primirea la muncă a unei persoane fără înregistrarea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
c. primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
d. primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
(2) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.
(3) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
(4) Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
(5) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
(6) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă”.

Noutatea legislativă pe care o putem observa că în art. 16 de mai sus este că nu se mai prevede scăderea din calculul vechimii a concediilor fără plată și a absențelor nemotivate. Acum ne întrebăm dacă este o scăpare a legii care va fi rezolvată printr-un amendament sau se doreşte ca absenţele nemotivate şi concediile fără plată să fie calculate la vechime?

Cu siguranţa salariaţii vor îmbrăţişa aceaste modificări însă sperăm că dezbaterile publice care vor avea loc vor lămuri această chestiune.