S-a majorat suprafaţa de teren pe care fermierii o pot achiziţiona cu credite garantate de stat!


Deputaţii au revenit asupra deciziei de a limita la 250 de hectare suprafaţa de teren pe care fermierii o pot achiziţiona cu credite garantate de stat. Au urcat limita la 750 de hectare. Înainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Însă acum garanţia statului este de 80% din valoarea creditului luat pentru achiziţia terenului, faţă de doar 50%, cât era înainte.

Camera Deputaţilor a adoptat în data de 13 iunie, un proiect de Lege (de aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2017) iniţiat de Ministerul Agriculturii privind stimularea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor. Este vorba despre o iniţiativă prin care fermierii care doresc să achiziţioneze teren arabil cu bani de la bancă beneficiază de condiţii mai bune de creditare, prin creşterea procentului de garantare oferită de stat de la 50% la 80% şi prin reducerea comisionului de garantare de la 3,8% la 2%.

De asemenea, proiectul prevede modificarea eliminarea definiţiei de fermă de familie şi lărgirea accesului la măsurile menţionate anterior şi pentru alte categorii de beneficiari. Mai exact, prin modificarea definiţiei, vor putea beneficia de garanţii guvernamentale persoanele fizice şi juridice care deţin în folosință sau proprietate, în condiţiile legii, o exploataţie agricolă, sau de acvcultură, conform declaraţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv Agenția Națională Pentru Pescuit și Acvacultură.