A fost publicată legea care prevede majorări salariale pentru primari, personal militar şi alte categorii de personal!


După lungi discuţii privind salarizarea personalului din Ministerul Apărării iată că a fost publicată în Monitorul Oficial legea care prevede unele beneficii pentru aceştia dar şi pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene.

Noutatea legislativă o reprezintă Legea nr. 115/2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 403/2017.

Ce prevede această lege?

1. Începând cu luna aprilie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază sau indemnizaţiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată pentru luna martie 2017.

Această majoarare vine după ce Ministrul Muncii a declarat iniţial că indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene vor fi majorate odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării unitare, iată că până la urmă aceştia vor beneficia de aceste majorări începând cu luna aprilie 2017 nu iulie 2017 când se preconizează că va intra în vigoare legea salarizării.

2. Pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor, şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază sau salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc şi pericol deosebit se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit, al cărei/cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

A fost însă eliminată prevederea care susţinea că “solda de funcție, acordată în luna ianuarie 2017, sub nivelul valorii de 1.450 lei, care se stabilește, începând cu 1 aprilie 2017, la 1.450 lei lunar.” Iar de aceste drepturi ar fi trebuit să beneficieze aproximativ 46.500 persoane.

Aşa cum menţionam şi într-un articol anterior este o situaţie puţin ciudată dacă ne raportăm la faptul că solda în unele cazuri este cu mult sub nivelul salariului minim pe economie ajungând uneori şi până la 700 de lei iar sporurile se vor calcula în funcţie de nivelul salariului minim, ceea ce în opinia mea nu este echitabil. Iar faptul că de atâţia ani solda nu a fost corelată cu salariul minim ridică un mare semn de întrebare iar rezolvarea întârzie să apară.