Proiectul de Ordin privind Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor se află în dezbatere publică!


Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru adoptarea Statutului Colegiului Fizioterapeuților din România.

În 2016 a fost elaborată Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România. Acum, ei au nevoie de Statutul care va reglementa modul de organizare a alegerilor, structura organizatorică la nivel național și teritorial, atribuțiile și componența, precum și durata mandatelor organelor de conducere.

Potrivit ştirilor juridice a fost supus dezbaterii publice proiectul de ordin privind Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor din România.

Ce prevede acest proiect?

În calitate de autoritate competentă în domeniu, Colegiul  va asigura autorizarea, monitorizarea și controlul exercitării profesiei de fizioterapeut, în colaborare cu Ministerul Sănătății;  va asigura respectarea cadrului legal și organizatoric pentru exercitarea profesiei de fizioterapeut în condițiile legii, inclusiv prin funcția de control profesional, de autoritate disciplinară și de organ de jurisdicție profesională; va autoriza sau, după caz, aviza exercitarea profesiei de fizioterapeut pe teritoriul României; va elabora și emite cardul profesional european, pentru membrii săi, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene; va asigura schimbul de informații, prin intermediul Sistemului de informare a pieței interne a Uniunii Europene, conform procedurilor prevăzute în normele metodologice de aplicare a legii; va recunoaște titlurile oficiale de calificare în fizioterapie dobândite în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în statele aparținând Spațiului Economic European și în Confederația Elvețiană; adoptă Codul deontologic al fizioterapeutului; va institui și supraveghea aplicarea și respectarea standardelor de calitate a serviciilor profesionale în domeniul fizioterapiei, precum și a normelor deontologice a fizioterapeutului.

Astfel, Colegiul Fizioterapeuţilor din România va fi o organizaţie profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat, având ca obiect de activitate autorizarea, controlul şi supravegherea exercitării profesiei de fizioterapeut, ca profesie liberală de practică publică autorizată.

Dobândirea calităţii de membru

Potrivit ştirilor juridice, calitatea de membru se dobândeşte la cerere iar solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să dețină unul din titlurile oficiale de calificare în fizioterapie prevăzute de lege; să nu se regăsească în vreunul din cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevăzute de lege; să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

Organele de conducere

Organele de conducere ale Colegiului Fizioterapeuţilor din România, la nivel național, sunt: Adunarea generală națională; Consiliul național; Președintele Colegiului Fizioterapeuților din România.

Având în vedere raţiunile de mai sus elaborarea acestui Statut se impune ca o necesitate pentru a reglementa situaţiile lăsate în afara Legii.