Legea pentru aprobarea O.U.G nr. 9/2017 prevede veşti bune pentru primari dar veşti proaste pentru personalul militar


O lege foarte aşteptată să fie publicată în Monitorul Oficial este Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit ştirilor juridice, plenul Camerei Deputaților a adoptat O.U.G. nr. 9/2017, cu două amendamente prin care se măresc soldele și salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Ce prevede forma finală a proiectului de lege?

Astfel, după ce Ministrul Muncii a declarat iniţial că indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene vor fi majorate odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării unitare, iată că până la urmă aceştia vor beneficia de aceste majorări începând cu luna aprilie 2017 nu iulie 2017 când se preconizează că va intra în vigoare legea salarizării.

S-a susţinut însă că amendamentul mai operează timp de o lună pentru că, după aceea, intrând în vigoare legea salarizării unitare, primarii vor intra pe alte grile de salarizare mult mai mari decât sunt în prezent.

După articolul 2 al O.U.G. nr. 9/2017, se introduce un nou articol, articolul 2 indice 1 care va avea următorul cuprins: „Art. 2 indice 1 . – Prin excepţie de la prevederile art.1 alin. (1) şi (3), începând cu luna aprilie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată pentru luna martie 2017.”

Însă se prevăd şi unele modificări care se referă la personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Majorarea drepturilor băneşti ale militarilor, stabilește că sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice, care nu fac parte din solda funcţiei  de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi solicitare neuropsihică, se determină prin raportare la solda de funcţie cuvenită, al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.450 lei.

Însă se pare că în forma finală nu a fost agreat şi amendamentul care prevedea creşterea soldei la salariu minim pe economie. În forma iniţială a propunerii se prevedea:  “solda de funcție, acordată în luna ianuarie 2017, sub nivelul valorii de 1.450 lei, care se stabilește, începând cu 1 aprilie 2017, la 1.450 lei lunar.” Iar de aceste drepturi ar fi trebuit să beneficieze aproximativ 46.500 persoane.

Legea prevede: “La articolul 4 din O.U.G. nr. 9/2017 se introduc două noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu următorul cuprins:
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor, şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc şi pericol deosebit, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit, al cărei/cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(3) Cuantumul drepturilor salariale determinate potrivit alin. (2) nu poate fi mai mic decât cel stabilit ca urmare a modalităţii de calcul utilizată în luna martie 2017.”

Este o situaţie puţin ciudată dacă ne raportăm la faptul că solda în unele cazuri este cu mult sub nivelul salariului minim pe economie ajungând uneori şi până la 700 de lei iar sporurile se vor calcula în funcţie de nivelul salariului minim, ceea ce în opinia mea nu este echitabil. Iar faptul că de atâţia ani solda nu a fost corelată cu salariul minim ridică un mare semn de întrebare iar rezolvarea întârzie să apară.

Menţionăm că potrivit calendarului derulării procedurii legislative, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost trimisă spre promulgare la Preşedinte urmând a fi publicată în Monitorul Oficial după promulgare.