Au fost aprobate Normele Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari. Procesul de selecție va fi unul riguros!


Era cândva o vreme, cu vreo două-trei secole în urmă, când recrutările pentru oastea țării se făceau simplu: cu arcanul! Astăzi nimeni nu mai dă buzna la hore sau la șezători ca să prindă flăcăii îngroziți cu arcanul, spre a-i duce la oaste și a-i transforma în vrednice cătane. În prezent, horele nu le mai vedem decât la posturile TV de folclor, dar mulți români ar sări bucuroși în calea arcanului, numai să fie recrutați (jinduind la soldele pe care le consideră consistente, în baza zvonurilor). Acum, criteriile de selecție a militarilor sunt dure. Mulți doritori, puțini selectați!

Noutăți legislative

În lunile ce precedau apariția Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari erau vehiculate tot soiul de speculații privind reintroducerea stagiului militar obligatoriu și se vorbea chiar de posibilitatea declanșării unui război regional (pe fondul situației din Ucraina).

Adevărul este că, fie și pentru condițiile de pace, noi avem o armată cam subdimensionată și insuficient înzestrată, comparativ cu armatele altor state de dimensiuni similare. Prin această lege, statul se va asigura că, la nevoie, se poate baza, în afară de cadrele miltare active, pe câteva mii (deocamdată) de voluntari – cadre militare instruite satisfăcător, gata oricând pentru intervenții la „chemarea patriei”.

În „Monitorul Oficial” 259/2017 a fost publicat Ordinul M25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Rezerviştii voluntari vor fi încadraţi, potrivit ultimelor știri juridice, în funcţii prevăzute în statele de organizare ale comandamentelor, marilor unități, unităţilor și formaţiunilor din compunerea MApN, în temeiul unui contract individual pe durată determinată.

Centrele militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt structuri specializate ale MApN responsabile cu organizarea şi executarea recrutării şi selecţiei candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

 

Ce condiții generale trebuie îndeplinite la recrutare?

Criteriile generale de recrutare, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ de către candidaţii care optează pentru serviciul militar în calitate de rezervist voluntar sunt: la data depunerii cererii de înscriere, să aibă cetatenie română și domiciliul stabil în România de minimum 6 luni; să fie declaraţi „apt medical” pentru arma, serviciul sau specialitatea militară în care urmează a fi instruiţi; să fie evaluaţi şi declaraţi „admis” din punct de vedere psihologic și din punctul de vedere al pregătirii fizice; să nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotărâre definitivă, mai puțin în situația în care deja au fost reabilitaţi sau amnistiaţi.

De asemenea, doritorii nu trebuie să fie membri ai unor organizaţii interzise, ai unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice serviciului militar ori ai unor culte, asociaţii religioase sau grupări care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi celor care încalcă bunele moravuri sau afectează îndeplinirea serviciului militar.

 

Criterii specifice, la recrutarea ofițerilor rezerviști voluntari

Candidații fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de ofiţer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, câteva criterii specifice de recrutare. Ei trebuie, astfel, să fie absolvenţi, cu diplomă, ai studiilor universitare de licenţă sau de master, în instituţii de învăţământ superior acreditate, corespunzător prevederilor de studii ale funcţiilor pe care urmează să le încadreze şi în specializări corespunzătoare armelor, serviciilor sau specialităţilor militare ale acestora.

Simultan, ei nu trebuie să fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere. Candidaţii care optează pentru funcţii prevăzute cu arma „aviaţie”, specialităţile militare „pilot pe aeronave cu motoare clasice (cu piston)” şi „pilot pe aeronave cu motoare reactive” trebuie să posede documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă.

 

Cerințe specifice adresate celor ce vor să devină subofițeri, gradați și soldați rezerviști voluntari

Acei candidaţi fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de subofiţer rezervist voluntar vor trebui să îndeplinească criteriile specifice de recrutare ce urmează: să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data semnării angajamentului și să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

Dacă optează pentru funcţii prevăzute cu armele „auto”, „geniu”, „artilerie şi rachete”, „artilerie şi rachete antiaeriene” sau „tancuri” și dacă îndeplinirea atribuţiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective, ei trebuie să posede permis de conducere auto categoriile B şi C.

De asemenea, candidaţii lipsiți de pregătire militară ce optează pentru serviciul militar în calitate de soldat sau gradat rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, o serie de cerințe specifice de recrutare.

Ei trebuie să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data semnării angajamentului și să nu fi împlinit vârsta de 51 de ani înainte de data semnării primului contract.

Dacă optează pentru funcţii prevăzute cu armele „auto”, „geniu”, „artilerie şi rachete”, „artilerie şi rachete antiaeriene” sau „tancuri” și dacă îndeplinirea atribuţiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor cu pricina, ei trebuie să posede permis de conducere auto categoriile B şi C.

De regulă, recrutarea candidaţilor se realizează de către personalul centrelor militare cu atribuţii în evidența resurselor umane din rezerva de mobilizare (mai puțin în cazul candidaților pentru încadrarea funcţiilor din cadrul Direcţiei generale de informaţii a apărării şi al structurilor subordonate).

 

Ce faze are procesul de recrutare?

Recrutarea candidaţilor se realizează în baza unui plan anual, aprobat de către şeful Direcţiei personal şi mobilizare. Procesul de recrutare constă în prezentarea funcţiilor disponibile, a criteriilor de recrutare, a procesului de recrutare şi selecţie, a condiţiilor necesare pentru formare şi îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

Din procesul de recrutare fac parte și punerea la dispoziţia candidaţilor a materialelor de informare, consilierea candidaţilor, punerea la dispoziţia candidaţilor a fişei de examinare medicală şi îndrumarea acestora privind modalitatea de efectuare a examinării medicale, completarea dosarului cu toate documentele necesare dovedirii îndeplinirii criteriilor de recrutare şi verificarea acestor documente, precum și informarea candidaţilor privind data participării la selecţie, respectiv condiţiile şi modul de desfăşurare a probelor.

Dosarul de candidat se constituie de către centrul militar pe a cărui rază de responsabilitate domiciliază cel în cauză. Pe parcursul unui an calendaristic, pentru un candidat se întocmeşte un singur dosar, pentru categoria de personal corespunzătoare funcţiilor pentru care a optat.

Potrivit ultimelor știri juridice, selecţia candidaţilor se efectuează în mod centralizat, la nivel de judeţ sau sector, la unul dintre sediile structurilor militare beneficiare, stabilite de către şefii categoriilor de forţe ale armatei ori comandanţii comandamentelor de armă sau sprijin în a căror subordine se află acestea, ce îndeplinesc condiţiile necesare selecţiei.

 

Selecția cadrelor e mai riguroasă ca oricând!

Selecţia candidaţilor cuprinde probe fizice și psihologice. Toate probele de selecție vor avea loc în aceeași zi. Activitatea de selecție presupune întrebuințarea diferențiată, pe categorii de candidaţi sau personal militar, a unor „unelte” de evaluare a capacităţilor cognitive, a trăsăturilor de personalitate, a capacităţii motrice. Activitatea de evaluare a nivelului capacităţii motrice a candidaţilor presupune aplicarea unor probe şi bareme, statornicite prin anexa noului act normativ.

În ultimele două decenii, Armata și-a tot redus dimensiunile până la riscul de a deveni subdimensionată, dar astăzi se pune un accent mult mai mare pe calitățile viitorului ostaș, pe compatibilitatea sa cu funcția. Dacă restricțiile și dificultatea vieții ostășești sunt pe deplin compensate prin avantajele legale și satisfacțiile profesionale ne-o pot spune doar cei care au vechime în armată!