Scutirea de la întreţinere a copiilor până la vârsta de 3 ani beneficiu sau amăgire?


Mult discutatul proiect privind Legea care oferă posibilitatea exceptării de la întreţinere a copiilor în vârstă de până la trei ani a fost promulgat şi publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, prevede că,  copiii sub vârsta de trei ani vor putea fi scutiți de la plata cheltuielilor de consumuri individuale de către asociații. Legea a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 271 și va intra sâmbătă în vigoare, în trei zile de la publicare.

Legea prevede completarea art. 47 cu următoarea menţiune: “Asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.”

Este cu adevărat un beneficiu această completare?

Potrivit ştirilor juridice, foarte mulţi s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte această modificare criticând, pe bună dreptate, completarea adusă.

Dacă privim cu atenţie completarea de mai sus scutirea nu este obligatorie, pentru că așa cum reiese foarte clar din text, este o opțiune a asociației de proprietari, iar nu o obligație.

Mai mult această inițiativă legislativă este una care nu aduce mari beneficii deoarece cheltuielile sunt cheltuielile pe consumuri individuale, adică acele cheltuieli ce sunt contorizate individual.

Din normele de aplicare a Legii asociaţiilor de proprietari reiese că, cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare, apă caldă menajeră, energie termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde, gazele naturale, încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.

Prin urmare aceste cheltuieli de la care s-a propus scutirea pentru copii, reies din indexul contoarelor, ceea ce înseamnă că cel care calculează, spre exemplu, câți bani sunt datorați pentru consumul de gaze dintr-un apartament, ține cont de indexul afișat pe contor.

Să nu uităm că în majoritatea asociaţiilor de proprietari consumurile individuale sunt repartizate în baza repartitoarelor, aceste cheltuieli nu sunt calculate pe numărul de persoane, în acest context singurele cheltuieli repartizate pe numărul de persoane sunt costurile privind energia electrică pe casă scării sau energia electrică pentru ascensor.

În acest context, considerăm că diferenţa dintre facturi pentru cei care beneficiază de scutire şi cei care nu beneficiază de acestă scutire este în realitate nesemnificativă.