Proiect pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale


Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale, prin aplicarea cărora s-ar creşte cotele defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale, de la 71,5%, în prezent, la 100% din 2018.

Proiectul de act normativ a fost postat spre dezbatere publică începutul lunii aprilie, dar apoi a fost scos şi reintrodus la 13 aprilie iar termenul de trimitere a opiniilor va expira până la începutul săptămânii viitoare.

În preambulul proiectului se menţionează că acest Cod al finanţelor publice locale a fost elaborat la solicitarea reprezentanţilor structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

În document se precizează, de asemenea, că au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Municipiilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

Astfel, Codul finanţelor publice locale constituie reglementarea specială pentru finanţele publice locale; criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale; administrarea impozitelor şi taxelor locale; procedura fiscală locală.