România va prelua în anul 2018 Preşedinţia Conferinţei Cartei Energiei


Guvernul pregătește preluarea de către România, în anul 2018, a Președinției Conferinței Cartei Energiei, asigurată în prezent de Turkmenistan, prin mai multe acțiuni stabilite printr-un Memorandum.

Memorandumul stabilește constituirea unui grup de lucru inter-instituțional, care va avea ca responsabilitate pregătirea procesului de preluare a președinției şi organizarea programului de evenimente pentru anul 2018, eventual chiar 2017, dacă se are în vedere organizarea unui eveniment dedicat Cartei Energiei în cursul acestui an. Din acest grup de lucru vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Secretariatului General al Guvernului.

La nivelul grupului de lucru vor fi stabilite prioritățile României pentru președinția Cartei şi a proiectului de concept pentru reuniunea ministerială care însoțește, de obicei, Conferinţa Cartei. La Conferinţa anuală sunt invitați miniștrii energiei din ţările participante, precum şi reprezentanți ai industriei energiei, un număr de aproximativ 200 de persoane.