Deţinuţii ar putea beneficia de un program de formare profesională!


La Senat a fost depusă o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Acest proiect este dedicat persoanelor care sunt supuse unui regim privativ de liberate şi prevede ca persoanele privative de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de trei luni de închisoare, pot urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Se precizează că în forma actuală a legii, cei condamnați aveau posibilitatea de a urma aceste cursuri în ultimele 9 luni de condamnare. Practica la nivelul sistemului penitenciar a demonstrat că această perioadă de 9 luni este insuficientă pentru parcurgerea tuturor etapelor procedurale necesare pentru obţinerea documentaţiei solicitate de furnizorii de formare profesională, pentru fiecare deţinut selectat în vederea efectuării acestor cursuri.

Inițiativa legislativă are ca principal impact macroeconomic creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi scăderea ratei şomajului. Din punct de vedere social, modificarea legii are în vedere scăderea riscului de recidivă prin creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor ce au executat pedepse privative de libertate.