Învestirea cu formulă executorie a biletului la ordin



Atunci când a fost modificat Codul de procedură civilă prin OUG 1/2016 s-a stabilit că ori de câte ori printr-un act normativ se prevede învestirea cu formulă executorie a titlurilor executorii și/sau încuviințarea executării de către executorul judecătoresc, acestea vor fi puse în executare după încuviințarea executării de către instanța de judecată fără  să mai fie necesară învestirea cu formulă executorie.

După apariția acestei reglementări, în practică a apărut problema dacă învestirea cu formulă executorie a biletului la ordin se face în cadrul procedurii de încuviințare a executării silite sau are loc ca o etapă prealabilă distinctă.

Ce prevede legea în acest domeniu?

Cambia este un instrument de plată prin care o persoană numită trăgător ordonă unei alte persoane numită tras să achite unei terțe persoane numite beneficiar o sumă de bani la o anumită dată și loc.

Biletul la ordin este un titlu de credit și reprezintă un înscris prin care o persoană numită emitent se obligă să achite o sumă de bani la scadență unei alte persoane numită beneficiar sau la ordinul acesteia. Pentru a fi valabil biletul la ordin trebuie să cuprindă: denumirea de bilet la ordin, promisiunea de a plăti o sumă determinată, precizarea scadenței, numele beneficiarului, precizarea locului plății și data emiterii. În lipsa unuia dintre aceste elemente biletul la ordin este nul.

Știrile juridice arată că cecul, cambia, biletul la ordin și alte titluri de credit sunt titluri executorii. Judecătoria este competentă să învestească cambia cu formulă executorie, iar încheierea de învestire nu este supusă apelului. Aceste prevederi au fost introduse prin legea 58/1934.

Pentru încuviințarea executării silite, în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita încuviințarea executării de către instanța de executare. La cerere se va atașa titlul executoriu, încheierea prin care a decis deschiderea dosarului de  executare și dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Cererea de încuviințare a executării silite va fi soluționată în maximum 7 zile de la înregistrarea sa la instanță care se va pronunța prin încheiere, în camera de consiliu, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii are loc în maximum 7 zile de la pronunțare.

Legea prevede că încheierea de încuviințare va preciza titlul executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, accesoriile sale. Încuviințarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a solicitat încuviințarea să recurgă, simultan sau succesiv la toate modalitățile de executare pentru a-și realiza drepturile.

Cererea de încuviințare a executării silite va fi respinsă dacă cererea este de competența altui organ de executare decât cel sesizat, hotărârea/înscrisul nu constituie titlu executoriu, creanța nu este certă, lichidă și exigibilă, înscrisul altul decât o hotărâre judecătorească nu îndeplinește condițiile de formă cerute de lege, dacă titlul cuprinde dispoziții care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită.

Rețineți că încheierea prin care instanța admite cererea de încuviințare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, dar poate fi cenzurată pe calea contestației la executare. Dacă cererea de încuviințare a executării silite se respinge, încheierea poate fi atacată doar cu apel și doar de către creditor în 15 zile de la comunicare.

Caz practic

Prin cererea înregistrată la 3 martie 2016 petenta S.C. B.T. S.A. a solicitat învestirea cu formulă executorie a unui bilet la ordin emis de S.C. E.S.T. S.R.L. Judecătoria a admis la 4 martie 2016 excepția inadmisibilității invocată din oficiu de către instanță și a respins ca inadmisibilă cererea creditoarei S.C. B.T. S.A.

Instanța și-a argumentat decizia pe faptul că la 4 februarie 2016 a intrat în vigoare OUG 1/2016 care a stabilit că ori de câte ori printr-un act normativ se prevede învestirea cu formulă executorie a titlurilor executorii și/sau încuviințarea executării de către executorul judecătoresc, acestea vor fi puse în executare după încuviințarea executării de către instanța de judecată fără  să mai fie necesară învestirea cu formulă executorie. În aceste condiții, a decis respingerea acțiunii ca inadmisibilă.

Împotriva acestei hotărâri creditoarea a declarat apel și a precizat că legea 58/1934 privind cambia și biletul la ordin reprezintă dreptul comun, iar cambia și biletul la ordin sunt titluri executorii. Legea specială prevede necesitatea învestirii titlurilor de valoare cu formula executorie, iar prevederile acesteia nu au fost abrogate la 4 februarie 2016.

În cadrul apelului a fost sesizată ÎCCJ pentru a preciza cum se face învestirea cu formulă executorie a biletului la ordin.

Ce a decis ÎCCJ?

ÎCCJ a pronunțat Decizia 7/2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial 220 din 30 martie 2017. Știrile juridice arată că un titlu de credit este titlu executoriu dacă îndeplinește condițiile de fond prevăzute în legea specială, iar instanța verifică condițiile de formă ale titlului executoriu fiind exclusă verificarea pe fond a titlului respectiv.

Faptul că legea 58/1934 face trimitere la instanța competentă și căile de atac cu privire la procedura de învestire cu formulă executorie a biletului la ordin, nu înseamnă că acest text de lege adaugă vreo condiție specială pentru calificarea titlurilor de credit ca fiind titluri executorii.

Practic, în prezent a fost simplificată procedura de executare silită existând o singură procedură unică de încuviințare a executării silite care include și aplicarea formulei executorii, fapt ce exclude existența unei proceduri distincte de învestire cu formulă executorie a titlurilor de credit.

ÎCCJ a admis sesizarea și a decis că învestirea cu formulă executorie a biletului la ordin, cambiei se face în cadrul procedurii de încuviințare a executării silite și nu ca o etapă prealabilă distinctă.