Categories
Cooperare şi relaţii cu alte state Ştiri

S-au aprobat reglementări mai dure pentru omologarea noilor vehicule în UE!

Parlamentarii europeni au aprobat reglementări mai dure pentru omologarea noilor vehicule în Uniunea Europeană, însă au „uitat” să își dea acordul pentru constituirea unei agenții independente de verificare.

Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru a evita conflictele de interese dintre autorităţile naţionale de reglementare din fiecare stat şi producătorii de maşini cu uzine pe teritoriul respectivelor ţări. În viziunea parlamentarilor, proiectul de lege permite verificări mai ample şi consolidează supravegherea Comisiei Europene în privinţa omologării de noi vehicule. Aprobat cu 585 de voturi pentru şi doar 77 împotrivă, actul normativ trebuie acum negociat cu statele membre pentru a intra în vigoare.

Conform proiectului însă, oficialii de la Bruxelles vor putea să amendeze producătorii de maşini cu până la 30.000 de euro pentru fiecare vehicul neconform cu legislaţia. Dacă până acum producătorii plăteau direct agenţiile de testare pentru omologarea vehiculelor, în viitor – pentru a rupe relaţiile „prea amicale” dintre aceste entităţi – statele vor trebui să finanţeze laboratoarele care realizează teste. E drept că aceleaşi state vor putea percepe taxe pentru această activitate producătorilor.