S-a introdus un nou mecanism de calcul al numărului total de certificate verzi!


Producătorii de energie din surse regenerabile au primit o gură de oxigen după ce guvernul a aprobat o ordonanţa de urgenţă, săptămâna trecută, prin care a modificat regulile de funcţionare ale schemei de sprijin cu certificate verzi. Actul normativ a creat, astfel, cadrul legal care asigura cerere de certificate verzi pentru piaţa de profil care a fost afectată, începând cu 2013, de reglementari mai puţin favorabile.

Ordonanţa de urgenţă introduce un nou mecanism de calcul al numărului total de certificate verzi care trebuie achiziţionate de furnizorii de energie electrică. Pentru a asigura cererea pentru întregul număr de certificate verzi emise producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, legiuitorul calculează cantitatea statică anuală de certificate verzi.

Aceasta cantitate statică reprezintă media anuala a certificatelor verzilor disponibile (i.e. atât certificate care vor fi emise până în 2031, cât şi certificate amânate la tranzacţionare începând cu 2013 si care vor fi reinserate progresiv). Cantitatea statica este un număr fix, care va fi revizuit o data la doi ani, începând cu 2018. Acesta este stabilit iniţial pentru perioada 2017-2018 la 14.910.140 certificate verzi.