Propunerile care permit funcționarilor găsiți incompatibili să ocupe funcții publice revin în dezbatere


Două propuneri legislative care datează din 2015 și care permit funcționarilor și demnitarilor găsiți incompatibili să ocupe în continuare funcții publice revin în dezbatere la Comisia Juridică din Senat.

Cele două proiecte legislative stipulează că funcționarii și demnitarii nu mai au voie să ocupe timp de trei ani aceeași funcție publică pe care o aveau atunci când au fost găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese. În prezent, legea spune că funcționarii și demnitarii numiți nu mai au voie să ocupe timp de trei nicio funcție publică, cu excepția celor obținute în urma unor alegeri, iar cei care au fost aleși nu mai au voie nici să candideze timp de trei ani pentru o funcție publică.

În proiectul de modificare a legii ANI iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive, că, în prezent, în legea ANI se prevede intrerdicţia persoanelor în conflict de interese sau incompatibile de a ocupa „aceeaşi funcţie”, iar Curtea Constituţională a precizat că această formulare este susceptibilă de două interpretări, fie „aceeaşi funcţie” înseamnă „orice funcţie”, fie înseamnă „orice altă funcţie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate”.