Contractele de credit nu mai sunt titluri executorii



Avalanșa de litigii dintre bănci și debitori, a generat o serie de modificări legislative prin care s-a încercat punerea la adăpost a debitorului îndatorat față de bancă. Simpla existență a contractului de credit semnat cu banca dădea posibilitatea acesteia să treacă la executarea debitorului rău platnic.

Pentru a remedia acest neajuns legiuitorul a decis să aducă o serie de modificări și completări Codului de procedură civilă, fapt realizat prin intermediul legii 17/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și a unor acte normative conexe. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 196 din 20 martie 2017, iar prevederile sale se aplică de la 24 martie 2017.

Desființarea hotărârii arbitrale

 Un litigiu poate fi soluționat pe calea arbitrajului și hotărârea pronunțată pe această cale poate fi desființată printr-o acțiune în anulare. Aceasta se depune la curtea de apel în circumscripția căreia a avut loc arbitrajul. Noutățile legislative arată că hotărârea curții de apel prin care se soluționează acțiunea în anulare este supusă recursului.

Hotărârea arbitrală constituie titlu executoriu și se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească. Știrile juridice precizează că rămân aplicabile prevederile conform cărora, dacă hotărârea arbitrală se referă la un litigiu privind transferul dreptului de proprietate sau constituirea altui drept real asupra unui imobil, hotărârea arbitrală se va prezenta instanței sau notarului pentru a obține o hotărâre judecătorească sau un act notarial.

Înscrisurile sub semnătură privată

Legiuitorul a decis că înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii doar dacă sunt înregistrate în registrele publice ( de exemplu în cartea funciară, în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, la Registrul Comerțului). Orice clauză sau convenție contrară este nulă și considerată astfel nescrisă.

Această modificare nu va afecta contractele de închiriere care erau titluri executorii dacă erau înregistrate la fisc, respectiv contractele de arendă dacă erau înregistrate la consiliile locale. Contractele de credit care sunt înscrisuri sub semnătură privată nu sunt înregistrate într-un registru public, astfel încât, conform noii reglementări nu pot fi titluri executorii și nu se poate trece la executare directă.

 Executarea silită

Legea prevede că instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite, contestațiile la executare și orice alte incidente apărute în cursul executării silite. Știrile juridice prevăd că instanța de executare se pronunță prin încheiere executorie care poate fi atacată doar cu apel în 10 zile de la comunicare.

Dacă bunurile mobile sau imobile care sunt supuse executării se află în circumscripțiile mai multor curți de apel, legiuitorul a stabilit că oricare dintre executorii judecătorești care funcționează pe lângă una dintre acestea este competent să realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmăribile aflate în raza celorlalte curți de apel. Nesocotirea acestor prevederi legale atrage nulitatea necondiționată a actelor de procedură efectuate.

Știrile juridice prevăd că cererea de încuviințare a executării silite se soluționează în maximum 7 zile de la înregistrarea ei la instanță, prin încheiere, dată în camera de consiliu, fără ca părțile să fie citate. Pronunțarea se poate amâna maximum 48 de ore și motivarea încheierii trebuie făcută în cel mult 7 zile de la pronunțare. Legea 17/2017 introduce cu titlu de noutăți legislative ca încheierea să se comunice din oficiu, de îndată, executorului judecătoresc și creditorului.

Încheierea prin care se respinge cererea de încuviințare a executării silite poate fi atacată doar cu apel și doar de către creditor în termen de 15 zile de la comunicare. Noua lege a introdus obligativitatea ca hotărârea prin care se soluționează apelul să se comunice, din oficiu, de îndată, și executorului judecătoresc.

Atunci când se solicită suspendarea executării, instanța se pronunță prin încheiere chiar și înaintea termenului fixat pentru judecarea contestației. Părțile sunt citate și încheierea poate fi atacată în mod separat doar cu apel sau, dacă este pronunțată de curtea de apel,  doar cu recurs, în 5 zile de la pronunțare pentru partea prezentă și de la comunicare pentru cea lipsă.

Atunci când un creditor solicită înființarea popririi trebuie să se adreseze unui executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul. Anterior se putea adresa și unui executor judecătoresc de la domiciliul/sediul terțului poprit.

La solicitarea creditorului, dacă se justifică o nevoie urgentă sau există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să ascundă, să distrugă sau să deterioreze bunurile ce trebuie predate, instanța poate dispune prin încheierea de încuviințare a executării silite sau pe cale separată, ca executarea să se facă de îndată și fără somație. În vechea reglementare nu exista posibilitatea ca instanța să poată dispune pe cale separată.

O altă modificare vizează pe creditorul ipotecar care poate cere instanței încuviințarea executării ipotecii mobiliare sau vânzarea bunului mobil ipotecat. La cererea de încuviințare se vor atașa acte ce atestă existența creanței ipotecare și  a ipotecii mobiliare împreună cu dovada perfectării ipotecii. Instanța va verifica existența creanței și a ipotecii și va încuviința vânzarea citând părțile interesate. Prezenta modificare a stabilit că introducerea cererii de încuviințare a executării ipotecii mobiliare prin vânzarea bunului mobil ipotecat întrerupe prescripția dreptului la acțiune privind obținerea executării silite. În reglementarea anterioară se prevedea că întrerupe prescripția dreptului de a obține executarea silită.

Rețineți că dreptul de a obține executarea silită se prescrie în 3 ani, iar în cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.

Acordul parental încheiat la notar devine titlu executoriu

Cu ocazia divorțului sau ulterior, părțile pot încheia în fața notarului un acord parental privind stabilirea locuinței minorului, modul de păstrare a legăturilor personale cu minorul ale părintelui cu care acesta nu locuiește. Acest acord parental va fi titlu executoriu cu condiția ca notarul, cu ocazia autentificării acestuia, să obțină raportul de anchetă psihosocială și să îl asculte pe minor. Legea prevede că este obligatorie ascultarea minorului care a împlinit 10 ani și facultativă a celui sub această vârstă.

În loc de concluzii

La prima vedere pare că actuala reglementare va opri abuzurile băncilor care treceau la executarea silită a contractelor de credit. Însă, în baza actualelor reglementări, cine poate opri băncile să înființeze peste noapte un registru special în care să treacă toate contractele de credit care vor deveni astfel  titluri executorii? Cred că legiuitorul ar fi trebuit să precizeze clar care sunt în accepțiunea sa registrele publice și să nu lase loc la interpretări, care, s-a dovedit, că dau naștere abuzurilor.