Piaţa de gaze pentru consumatorii casnici se va liberaliza, de la 1 aprilie


De la 1 aprilie, potrivit prevederilor OUG 64 din 2016, piaţa consumatorilor casnici de gaze se liberalizează, adică furnizorii nu vor mai avea preţuri impuse la achiziţia de gaze. De la acest moment, statul, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, nu mai are decât un control parţial asupra preţurilor finale la gaze pentru românia. Atribuţiile ANRE rămân pe partea de stabilire a tarifelor de înmagazinare, de transport şi de distribuţie, iar preţul final la consumatori ar trebuie să se facă pe criterii de cerere şi ofertă. Din 2021, ANRE nu va mai avea nici aceste atribuţii.

Apropierea datei de 1 aprilie, când piaţa consumatorilor casnici de gaze din România trebuie să se liberalizeze, a stârnit o luptă intensă între interese contrare din piaţă. Deşi prevederile OUG 64 sunt cunoscute de aproape un an, doar de o lună, cei doi mari furnizori de gaze de pe piaţa reglementată din România au început să facă presiuni pentru ca piaţa să nu se liberalizeze, ci să se continue, până în 2021, cu calendarul anterior, agreat cu FMI şi Comisia Europeană, care prevede creşterea treptată a preţului de achiziţie a gazului de la 60 de lei/MWh la 90 de lei/MWh, ceea ce ar însemna o creştere de circa 25% în preţul final la consumatori(achiziţia constează în proporţie de 50% în preţul final).

Dacă se liberalizează acum, la 1 aprilie, spun furnizorii, creşterile de preţ vor fi imediate şi abrupte, pentru că preţurile de piaţă sunt mai mari decât cele reglementate, 68 -72 de lei/MWh faţă de 60 de lei/MWh.