Procesul-verbal de contravenţie a fost anulat.Inspectoratului de Poliţie are de plata cheltuielile de judecată?


Cererile de anulare a procesului- verbal de contravenţie este una dintre cele mai întâlnite cereri în faţa instanţei.

Potrivit ştirilor juridice, într-un caz practic, constatând că procesul – verbal contravențional nu este legal, fiind afectat de nulitate, instanța va admite plângerea contravențională formulată de petentul PC în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție, și va dispune anularea Procesului – verbal contravențional  nr. x, întocmit la data de 03.11.2016, cu exonerarea petentului de plata amenzii contravenționale.

Pentru ca petentul să obțină cheltuieli de judecată ar fi trebuit să cheme în judecată persoana juridică de drept public deținătoare de patrimoniu la nivelul căreia sau prin intermediul căreia acționează ca organ autoritatea publică pe care o constituie intimatul Inspectoratului de Poliție.

Un atare patrimoniu – care să permită eventuala executare silită în caz de neîndeplinire a obligației de plată a cheltuielilor de judecată de către cel chemat în judecată – este un atribut atras doar de personalitatea juridică proprie a unei autorități publice de genul celor la care face referire art. 224 Cod civil; ,,1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligațiile organelor, autorităților și instituțiilor publice care sunt persoane juridice și niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligațiile statului. (2) Dispozițiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător și unităților administrativ – teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligațiile organelor, instituțiilor și serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică”.

Iar în cazul de faţă sunt incidente normele conținute de art. 221 și 223 Cod civil, chestiunea cheltuielilor de judecată antrenând un raport juridic civil, cu consecința că, pentru actele și faptele organelor lor, răspund patrimonial persoanele juridice de drept public respective: ,,Dacă prin lege nu se dispune altfel, persoanele juridice de drept public sunt obligate pentru faptele licite sau ilicite ale organele lor, în aceleași condiții ca persoanele juridice de drept privat” (art. 221); ,,(1) În raporturile civile în care se prezintă nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi și obligații, statul participă prin Ministerul Finanțelor Publice, afară de cazul în care legea stabilește un alt organ în acest sens. (2) Dispozițiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător și unităților administrativ-teritoriale care participă la raporturile civile în nume propriu, prin organele prevăzute de lege” (art. 223).

În aceste condiții, este evident că nu poate fi obligată la cheltuieli de judecată autoritatea intimată. Astfel, potrivit ştirilor juridice, constatând că s-au solicitat cheltuieli de judecată de către petent, în temeiul  art. 451 din Codul de procedură civilă, instanța nu va acorda sume cu acest titlu.