Colegiul Medicilor Veterinari are un nou regulament de organizare


Colegiul Medicilor Veterinari este un organism autonom, neguvernamental, apolitic, nonprofit, cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică, ce reprezintă interesele şi apără drepturile profesionale ale membrilor săi.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte orgnizarea şi funcţionarea acestuia este reprezentată de Hotărârea nr. 4/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 148/2017.

Colegiul Medicilor Veterinari se organizează atât la nivel naţional cât şi la nivel judeţean.

Colegiul Medicilor Veterinari la nivel naţional

La nivel naţional are loc congresul naţional. Acesta reprezintă forul reprezentativ suprem al profesiei şi este format din delegaţii aleşi prin vot secret de către adunările generale ale medicilor veterinari din judeţe şi municipiul Bucureşti, conform unei norme de reprezentare de un delegat la 30 de membri.

Congresul naţional validează membrii consiliilor judeţene şi ai consiliului municipiului Bucureşti ale Colegiului Medicilor Veterinari precum şi delegaţii la Congresul naţional, Consiliul naţional nou – constituit, preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei legislative, preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei de liberă practică, secretarul Biroului executiv al Consiliului naţional, precum şi preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei pentru cercetare, ştiinţă şi învăţământ.

La nivel naţional avem şi un Consiliu naţional care are următoarele atribuţii: aprobă regulamentele de ordine interioară ale comisiilor constituite la nivelul său, validează membrii Comisiei legislative, Comisiei de liberă practică şi Comisiei pentru cercetare, ştiinţă şi învăţământ, precum şi ai altor comisii constituite la nivelul său, la propunerea Biroului executiv, stabileşte cuantumul taxei de înscriere, al cotizaţiei lunare, aprobă tarifele de plată a acţiunilor sanitar – veterinare de interes public naţional, care vor fi negociate cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, stabileşte modul de prezentare şi promovare a activităţilor medicale veterinare, aprobă procedura de organizare şi desfăşurare a programului de pregătire profesională continuă.

Cine poate candida la preşedinţia Colegiului Medicilor Veterinari?

Pot candida la funcţia de preşedinte medicii veterinari primari sau cei care deţin titlul de doctor în medicină veterinară, cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani, care sunt membrii cotizanţi ai Colegiului Medicilor Veterinari de cel puţin 10 ani consecutivi şi care îndeplinesc toate condiţiile minime stabilite prin regulamentul de organizare şi desfăşurare a Congresului naţional, a adunărilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Dintre atribuţiile acestuia enumerăm: reprezintă profesia în faţa organelor guvernamentale, a instanţelor judecătoreşti, a forurilor profesionale şi ştiinţifice, a persoanelor fizice şi juridice şi a instituţiilor publice, conduce şedinţele Congresului naţional, ale Consiliului naţional şi ale Biroului executiv şi prezintă raportul de activitate al Colegiului Medicilor Veterinari şi este reprezentantul legal al Colegiului Medicilor Veterinari.

Colegiul Medicilor Veterinari la nivel judeţean

Adunarea generală a medicilor veterinari din judeţe şi din municipiul Bucureşti, denumită în continuare Adunarea generală, este formată din medicii veterinari membri ai Colegiului Medicilor Veterinari. Pot participa la Adunarea generală numai medicii veterinari membri ai Colegiului Medicilor Veterinari care au cotizaţia achitată la zi.

Cine poate dobândi calitatea de membru al Colegiului?

Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari se dobândeşte de orice medic veterinar care exercită în mod legal profesiunea de medic veterinar în România, nu se află în cazurile de nedemnitate prevăzute de legislaţia în vigoare şi este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Potrivit ştirilor juridice, calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari este obligatorie pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar.

De reţinut!

Trebuie să avem în vedere că medicul veterinar răspunde disciplinar individual pentru nerespectarea legilor şi a reglementărilor profesiei medicale veterinare, a Codului de deontologie medicală veterinară şi a regulilor de bună practică profesională, a Statutului medicului veterinar, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Medicilor Veterinari din România, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale Colegiului Medicilor Veterinari.