Interacţiunea dintre cetăţean şi instituţiile statului trebuie să se realizeze şi în spaţiul virtual


concediere-pe-mail-300x169Toate interacţiunile pe care cetăţeanul le are cu instituţiile statului trebuie să se realizeze şi în spaţiul virtual, iar acest lucru se poate întâmpla în acest an, până la 1 decembrie, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Acesta a menţionat, totodată, că aplicaţiile statului ar trebui să fie interoperabile, să schimbe informaţii între ele ‘în aşa fel încât să nu-l mai plimbăm pe om de la un ghişeu la altul.

Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că permite şi firmelor să acceseze Spaţiul Privat Virtual (SPV), astfel încât să primească de la autorităţile fiscale, şi să transmită acestora, documente fiscale în format electronic.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a extins serviciul Spaţiul Privat Virtual (SPV) pentru toţi contribuabilii. Astfel, pe lângă persoanele fizice, şi contribuabilii persoane juridice şi entităţi fără personalitate juridică pot opta să primească, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, acte administrative fiscale emise în formă electronică de organul fiscal central, precum şi alte documente, dacă accesează serviciul Spaţiul Privat Virtual (SPV). La rândul lor, contribuabilii pot transmite organului fiscal, prin intermediul SPV: declaraţiile fiscale, contractele de cedare a folosinţei bunurilor, precum şi diverse cereri sau sesizări.

Astfel, în contextul Strategiei Naţionale pentru Agenda Digitală 2014 – 2020 şi al obiectivului de simplificare birocratică, platforma de plăţi online Ghişeul.ro rămâne unul dintre cele mai fiabile instrumente gândite şi puse în practică de către autorităţile din domeniu. Cele mai noi informaţii relevă că, până la jumătatea anului 2016, raportat la decembrie 2015, numărul de instituţii înrolate în platformă a crescut până la 254, faţă de 177. De asemenea, numărul utilizatorilor a ajuns la 128.275, iar numărul de tranzacţii efectuate s-a situat la 281.851.