Când încetează capacitatea de folosinţă a asociaţiilor?


asociatieÎnalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în situația în care, ca urmare a revizuirii sentinţei prin care a fost înfiinţată o asociaţie, în sensul respingerii cererii de înfiinţare, asociația nu își înceteaza existența de la acest moment, raportat la terți, ci din momentul în care asociația este radiată din Registrul asociațiilor și fundațiilor.

Puterea de lucru judecat de care se bucură hotărârea pronunţată în calea extraordinară de atac a revizuirii nu trebuie confundată cu efectul substanţial al acesteia. Hotărârea judecătorească este obligatorie şi produce efecte numai între părţi, neputând crea drepturi şi obligaţii în privinţa terţilor care nu au fost atraşi în niciun mod în proces şi care sunt în măsură să facă dovada contrară în condiţiile legii.  

Potrivit art. 71 alin. (1) din O.G. nr. 26/2000, încetarea existenţei asociaţiei are loc odată cu radierea acesteia din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. În cauză, recurentul a făcut dovada că intimatul nu a fost radiat din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (aspect confirmat şi de reprezentantul convenţional al asociaţiei) prin prezentarea certificatului de înscriere în acest registru, situaţie în care instanţa reţine că recurentul  a făcut dovada personalităţii juridice a asociaţiei, conform art. 12 alin. (2) din O.G. nr. 26/2000 (potrivit cărora „în relaţiile cu terţii, dovada se face cu certificatul de înscriere”).

Deci, în relaţiile cu terţii, încetarea capacităţii de folosinţă a asociaţiei are loc la data încetării persoanei juridice însăşi prin radierea din registrul asociaţiilor şi fundaţiilor conform art. 12 alin. (2) din O.G. nr. 26/2000 coroborat cu art. 71 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Pe cale de consecinţă, trebuie reţinut că, în raporturile cu terţii asociaţia este considerată în fiinţă cât timp nu este radiată din registrul asociaţiilor.