Se doreşte recunoașterea automată în UE a adopțiilor ”naționale”


descărcare (71)Pentru a proteja interesul superior al copiilor, deputații au cerut Comisiei să ceară tuturor statelor UE să recunoască reciproc, în mod automat, certificatele de adopție. Propunerea de rezoluție votată propune crearea unui Certificat european de adopție pentru a facilita procesul de recunoaștere automată.

Propunerea de rezoluție cere Comisiei să propună reguli privind recunoașterea automată în UE a adopțiilor ”naționale” – cazurile în care părinții adoptivi și copilul adoptat sunt rezidenți într-o singură țară. Convenția de la Haga cere recunoașterea automată a adopțiilor în toate statele semnatare, inclusiv toate statele membre UE, dar se aplică doar cazurilor în care părinții și copilul adoptat provin din două state diferite.

Deputații sugerează crearea unui Certificat European de Adopție pentru a grăbi procesul automat de recunoaștere a certificatelor ”naționale” de adopție, la nivelul UE. Ei cer și standarde minime pentru adopții, nu în formă legislativă, ci pentru a defini principii de ”bună practică”.

Rezoluția are în vedere doar relația individuală părinte-copil. Nu obligă statele membre să recunoască nicio relație legală specială între părinții unui copil adoptat.