Legea deblocării sistemul de economisire-creditare în dezbatere la Camera Deputaţilor


lobLegea care ar trebui să deblocheze sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ din România se află spre dezbatere la Camera Deputaţilor, în Comisia de buget-finanţe, după ce anul trecut a fost adoptată de Senat.

Potrivit acestora, principalele probleme care se discută, şi care trebuie clarificate, sunt referitoare la posibilitatea ca şi copii (prin intermediul părinţilor) şi vârstnicii să poată încheia contracte de economisire-creditare în acest sistem, sumele economisite în sistem, pentru care s-a încasat prima de stat, să fie sau nu utilizate exclusiv în domeniul locativ, şi obligativitatea contractării unui credit după perioada de economisire. 

Acestea sunt principalele elemente considerate ilegale de Curtea de Conturi în urma unui control realizat în 2015, de două echipe diferite, la cele două bănci din sistem.

Astfel, instituţia susţine că minorii şi persoanele peste o anumită vârstă nu pot încheia astfel de contracte, pentru care să beneficieze de prima de la stat, pentru că nu pot accesa ulterior credite, având în vedere că, în cazul copiilor, aceştia nu au venituri, iar în cazul pensionarilor, nu mai au acces la credit.

Reprezentanţii sistemului, din România şi din ţările din regiune, spun că vârsta clientului nu trebuie să reprezinte un criteriu, atâta timp cât contractarea unui credit nu este obligatorie.