Se doreşte majorarea nivelului contribuţiei pensiilor private obligatorii!


pensieAsociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită Guvernului majorarea nivelul contribuţiei pensiilor private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislaţiei care prevedea o creştere graduală de 0,5 puncte procentuale pe an.

În 2016, Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioadă de activitate (mai 2008 – decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%.
În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un câştig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al românilor care contribuie la aceste fonduri.

Se susţine că în lipsa unei majorări a contribuţiei virate la Pilonul II de pensii până la nivelul prevăzut iniţial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai României vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate în conturile lor, ci şi randamentele pentru respectivele contribuţii, care s-ar adauga în conturile lor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE în perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent.