Acordarea ajutorului pentru educaţie s-a amânat pentru anul viitor!


imagesscCopiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor putea primi de la stat o sumă de 500 de euro, bani pentru educație, abia de la anul, potrivit unui proiect de act normativ publicat în dezbatere publică. Deși ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept. Fostul Executiv stabilise ca acești bani să fie acordați începând din luna martie a acestui an.

Am mai discutat acest subiect şi reamintim că Guvernele au tot amânat acest ajutor.

Reamintim că statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Fostul Guvern stabilise anul trecut, prin OUG nr. 99/2016, ca acești bani să fie acordați începând din luna martie a acestui an.

Potrivit ştirilor juridicecopiii nu vor putea primi banii de educație nici în anul 2017, pentru că o nouă amânare a fost propusă recent, prin Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative. Prevederile acestuia vor intra în vigoare după adoptarea în ședința Executivului și după publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, copiii vor putea primi acești bani abia de la 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului, dacă autoritățile nu vor decide atunci asupra unei noi amânări. Până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și normele suplimentare necesare pentru aplicarea prevederii din Legea educației – în caz contrar, posibilitatea unei alte amânări nu este exclusă nici din 2018.

Potrivit legislaţiei, cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit (“cont pentru educație permanentă”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților. Conform legii, “Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate”.

În concluzie, deși Legea educației este în vigoare din 9 februarie 2011, aplicarea efectivă a prevederilor privind banii pentru educație a fost stabilită inițial pentru anul 2013. Cu toate acestea, copiii nu au primit bani din 2013 pentru că termenul de intrare în vigoare a fost amânat de câteva ori prin ordonanță de urgență, așa cum ne-au confirmat reprezentanții Ministerului Educației, ultima amânare fiind stabilită prin OUG nr. 99/2016.