Există posibilitatea acordării unor noi stimulente financiare pentru bugetari!


lobMinisterul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi-a propus să-i motiveze pe angajaţii de la stat care nu au în proprietate sau în administrare locuinţe de serviciu prin acordarea unor „sume pentru închirierea de locuinţe de serviciu din piaţa imobiliară, pentru personalul angajat cu domiciliul în localităţi aflate la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, cu aprobarea ordonatorilor principali de credite”.

În cadrul aceluiaşi proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice şi pentru acordarea unor facilităţi personalului din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, se propune majorarea stimulentului de inserţie ca urmare a creşterii nivelului salariului minim brut pe ţară garantat în plată care va genera „un efort bugetar total în anul 2017 de aproximativ 448,4 milioane lei pentru cei aproximativ 62.000 de beneficiari estimaţi”.

Conform proiectului de act normativ, cuantumul sumei acordate sub forma facilităţii prevăzute mai sus este egal cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire, dar nu mai mult de 900 de lei.
Prevederile privind acordarea de sume pentru închirierea de locuinţe de serviciu din piaţa imobiliară se aplică numai în cazul personalului angajat care nu deţine în proprietate sau coproprietate o altă locuinţă, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea şi numai în cazul personalului angajat care are salariul net lunar mai mic de 5.000 lei.

Prin excepţie, specialiştii din învăţământ şi din sănătate, inclusiv medicii rezidenţi, pot beneficia de sume acordate şi în cazul în care salariul net lunar este mai mare de 5.000 lei.
Cuantumul sumei acordate sub forma facilităţii se acordă personalului angajat, lunar, în baza contractului de închiriere a locuinţei înregistrat la organele fiscale competente.