Bunul supus executării silite este în coproprietate, care este procedura în acest caz?


imagesjur (1)Executarea silită, o situaţie nu prea plăcută pentru debitori. Dar cum procedăm în cazul în care bunul supus executării silite este în coproprietate, care este procedura în acest caz?

Soluţiile la aceste întrebări le regăsim în art. 678 C. civ care prevede că, creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

Potrivit ştirilor juridice, în cazul vânzării silite a unei cote – părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei – părţi.

Vom analiza în cele ce urmează un caz practic ca să înţelegem mai bine cele de mai sus.

Situaţia de fapt

Din analiza actelor și lucrărilor dosarului, instanța constată că la data de 24.07.2014, intimata S. S..R.L, a formulat cerere de executare silită împotriva contestatoarea în temeiul titlului executoriu, contractul de credit nr. 2768558/08.09.2008 emis de B G. S. G., fiind deschis dosarul de executare silită nr. 6444/2014 pe rolul BEJA C. V. și M. A. D.

Prin încheierea nr. 1538/23.10.2014, îndreptată la data de 18.12.2014, Judecătoria T. M. a încuviințat executarea silită a acestui titlu executoriu, în toate formele de executare silită prevăzute de lege împotriva debitorilor P. P. și P. E.

Constată instanța că, urmare neexecutării obligaţiei stabilită prin titlul executoriu, a fost deschis dosarul de executare silită r. 6444/2014 al BEJA C. V. și A. D. , fiind încuviinţată executarea silită a titlului executoriu , fiind întocmit procesul verbal de sechestru din data de 3.08.2016 prin care s-au declarat sechestrate autoturismele Land Rover, Peugeot 206 și Dacia 1310 proprietatea debitoarei P. E. astfel cum rezultă din adresa nr. 736433/2015 a Direcției de Permise de Conducere și Înmatriculări A Vehiculelor.

Cu privire la autoturismele care se execută silit, instanţa constată că astfel cum rezultă din adresa nr. 736433/2015 a Direcției de Permise de Conducere și Înmatriculări A Vehiculelor ( filele 284-286 dosar executare) acestea au fost achiziționate în anii 1999, 2008 și 2016, de către debitoare care este căsătorită cu numitul P. P. ( certificat căsătorie fila 9 dosar) din anul 1993, bunurile acestea fiind proprietatea comună în devălmășie a soților.

Potrivit art. 678 C.civ. cu denumirea marginală “ Executarea silită privitoare la bunul comun”, se prevede la alin. 1 că, “ creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanței împărțeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părții de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului .”

În aceste condiţii, având în vedere că debitoarea este coproprietar al autoturismelor instanţa constată că în mod nelegal a fost începută executarea silită mobiliară, fără a fi stabilită cota parte a debitoarei sau împărțit bunul, în condițiile în care se cunoștea starea civilă a contestatoarei.

Astfel, având în vedere că debitoarea este coproprietar al autoturismelor, în mod nelegal a fost începută executarea silită mobiliară, fără a fi stabilită cota parte a debitoarei sau împărțite bunurile, în condițiile în care se cunoștea starea civilă a acesteia – căsătorită, bunurile fiind proprietatea comună în devălmășie a soților.