România ar putea adera la Orga­nizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică


ocdeRomânia ar putea adera la Orga­nizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un for intergu­vernamental care promo­vează politici publice pentru creştere eco­nomică, ţara noastră fiind una dintre candidatele cu cele mai multe şanse, potrivit unei prezentări susţinute la finalul anului trecut de Sorana Baciu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.

România a avut două încercări de a adera la OCDE, în 2004 şi 2012, însă niciuna dintre candidaturi nu a avut succes. Procesul de reflecţie strategică pentru o nouă extindere a OCDE se va finaliza în luna iunie a acestui an, când România ar putea afla dacă se alătură unor state deja membre din Europa Centrală şi de Est precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia.

Este foarte important pentru România, capătă un alt profil inter­na­ţional. Sunt multe aspecte (influenţate de aderarea României la OCDE – n. red.), pornind de la îmbunătăţirea ratingului de ţară care duce la costuri de finanţare mult mai scăzute pentru România, şi putem vorbi aici de până la 100 de milioane de euro pe an economii, până la reforme structurale, îmbunătăţirea performanţei admi­nistraţiei publice, întărirea relaţiilor externe comerciale cu ţări dezvoltate“, a spus Sorana Baciu, care a fost desemnată să coordoneze relaţiile cu OCDE.