Salariaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară beneficiază de salarii speciale!


descarcare-13Autoritatea de Supraveghere Financiară are misiunea de a asigura integritatea, transparenţa, funcţionarea corectă a pieţelor financiare nebancare, precum şi protejarea intereselor şi drepturilor consumatorilor produselor şi serviciilor financiare specifice acestor pieţe.

Dat fiind misiunea specială a acesteia şi remuneraţia acestei instituţii este una specială reglementată prin Regulamentul nr. 9/2016 privind regimul şi principiile aferente remunerării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicat în Monitorul Oficial nr. 1001/2016.

Astfel sistemul de remunerare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară este conceput să contribuie la realizarea misiunii A.S.F. prin atragerea şi fidelizarea în autoritate a resurselor umane cu un nivel înalt de profesionalism, performanţă şi integritate, care să asigure atingerea obiectivelor A.S.F. şi evitarea oricărui conflict de interese.

Potrivit ştirilor juridice, sistemul de salarizare din această instituţie are în vedere respectarea mai multor principii:

  • principiul unităţii – crearea unui sistem unitar de salarizare, aplicabil întregului personal;
  • principiul diferenţierii salariului – în funcţie de atribuţiile şi responsabilităţile postului;
  • principiul stimulării performanţei – diferenţierea remuneraţiei în funcţie de performanţa profesională individuală care, în A.S.F., se evaluează în baza reglementărilor interne privind evaluarea performanţei profesionale, prevăzute în Regulamentul intern al A.S.F.;
  • principiul negocierii salariului;
  • principiul sustenabilităţii financiare;
  • principiul confidenţialităţii salariului – salariul este confidenţial, aspect stipulat în CCM şi CIM, atât A.S.F., cât şi salariatul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii;
  • principiul echităţii salariale.

Cum se stabileşte salariul?

Salariul de bază nu poate fi inferior salariului minim corespunzător postului deţinut. Modificările salariale se efectuează în funcţie de performanţa individuală, potrivit unei proceduri interne supuse consultării Sindicatului A.S.F. şi aprobate de conducerea A.S.F.

Acest sistem poate fi revizuit şi se poate efectua la un interval de 3 ani, după finalizarea procesului de reevaluare realizat de o firmă de specialitate în raport cu benchmarkul pieţei, la propunerea membrilor executivi ai Consiliului A.S.F., respectiv preşedinte/prim – vicepreşedinte/ vicepreşedinţi de sector, după caz.

Salariul de bază este stabilit în funcţie de: nivelul de studii necesar desfăşurării activităţii, cunoştinţele necesare postului şi experienţa dobândită, aptitudinile şi competenţele necesare desfăşurării activităţilor specifice postului, vechimea în muncă, alte cerinţe complementare necesare desfăşurării activităţilor de specialitate şi generale corespunzătoare postului (cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională, cunoştinţe interdisciplinare etc.).

Ce indemnizaţii se pot primi?

Pe perioada concediului de odihnă, membrii executivi ai Consiliului A.S.F. şi salariaţii A.S.F beneficiază de o indemnizaţie de concediu, conform prevederilor legale, care se plăteşte, la cererea solicitantului, cu 5 zile lucrătoare înaintea primei zile de concediu.

În cazul concediului de odihnă neefectuat, compensarea în bani este permisă numai la încetarea mandatului membrilor executivi ai Consiliului A.S.F. sau a CIM al salariatului A.S.F., după caz.

Reamintim faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a înființat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independență, autofinanțată și își exercită atribuțiile prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.