De la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare noi prevederi ale Codului fiscal


cod-fiscal
Mai este puțin și anul se înnoiește și o dată cu el și Codul fiscal îmbracă haine noi aducând o serie de modificări care vor avea impact asupra mediului de afaceri român. Dispozițiile se referă la prelungirea facilității de scutire a profitului reinvestit, suspendarea unor declarații, instituirea unui nou regim TVA pentru agricultori, eliminarea Registrului Operatorilor Intracomunitari. Toate aceste aspecte fac obiectul OUG 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal care a fost publicată în Monitorul Oficial 977 din 6 decembrie 2016. Prevederile privind măsurile legate de Codul Fiscal intră în vigoare la 01 ianuarie 2017.

Modificarea exercițiului financiar

Contribuabilii care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, pot să modifice exercițiul financiar, astfel încât anul fiscal să corespundă cu anul financiar. Știrile juridice prevăd că dacă anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include și perioada dintre ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat și 31 decembrie a anului respectiv, iar declarația anuală de impozit pe profit aferentă ultimului an fiscal modificat se depune până la 25 martie inclusiv a anului următor.

Dacă se modifică perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include și perioada cuprinsă între ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat și ziua anterioară primei zile a noului an fiscal modificat.

Contribuabilii declarați inactivi

 Acești contribuabili declarați inactivi care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate au obligația de a achita impozitele, taxele și contribuțiile sociale obligatorii, dar nu își pot deduce cheltuielile și TVA pentru achizițiile efectuate.

După ce se înregistrează în scopuri de TVA, contribuabilii emit facturi în care înscriu distinct TVA colectată pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat.

Reducerea plafonului minim pentru impozitarea microîntreprinderilor

Regula este că o firmă nou-înființată este obligată să achite impozit pe veniturile microîntreprinderilor din primul an fiscal. Excepția nou introdusă se referă la reducerea plafonului capitalului social la înființare de la 25.000 euro cât este în prezent la 45.000 lei (adică 10.000 euro). Astfel, firmele care au un capital social de cel puțin 45.000 lei vor aplica impozitul pe veniturile microîntreprinderii.

Firmele care au un capital social de 25.000 euro și au optat pentru plata impozitului pe profit pot menține acest lucru de la 1 ianuarie 2017, chiar dacă capitalul social se reduce la 45.000 lei. Pentru microîntreprinderile existente apare posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit dacă au sau își majorează capitalul social până la 45.000 lei.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Știrile juridice prevăd că profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice, echipamente periferice și aparate de casă, control, facturare, în programe informatice și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate inclusiv în baza contractelor de leasing financiar și puse în funcțiune și folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit.

Este eliminat termenul până la care este aplicabilă facilitatea fiscală (31 decembrie 2016), în sensul că de la 1 ianuarie 2017 are loc aplicarea nelimitată în timp a facilității fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit.

Noi venituri neimpozabile și cheltuieli deductibile

De la 1 ianuarie 2017 intră în categoria veniturilor neimpozabile bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic.

Cheltuielile deductibile sunt cele efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic.

Obligații declarative ale plătitorilor de venituri cu reținere la sursă

Plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația de a depune o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul anterior, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii și asimilate salariilor, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, pensii, arendare și din asociarea unei persoane fizice cu una juridică plătitoare de impozit pe profit sau de tip microîntreprindere.

Ajustarea taxei deductibile

Dacă bunul de capital este folosit de persoana impozabilă integral sau parțial pentru alte scopuri decât activitățile economice, pentru realizarea de operațiuni ce nu dau drept de deducere a taxei sau dau drept de deducere într-o măsură diferită față de cea inițială, ajustarea are loc în perioada de ajustare (5 ani pentru bunurile de capital achiziționate sau fabricate și 20 de ani pentru construcția sau achiziția unui bun imobil, pentru transformarea sau modernizarea unui imobil dacă valoarea fiecărei transformări/modernizări este de cel puțin 20% din valoarea imobilului/părții de imobil după transformare/modernizare).

Ajustarea are loc pentru 1/5 sau 1/20 din taxa dedusă inițial pentru fiecare an în care apare o modificare a destinației de utilizare.

Regimul special pentru agricultori

Se aplică compensația în cotă forfetară (suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra prețului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole. Pentru 2017 procentul de compensare în cotă forfetară este de 1%, pentru 2018 de 4% și din 2019 de 8%. Agricultorii pot alege un regim special de TVA care va fi opțional.

Știrile juridice prevăd că agricultorul nu are obligația de a colecta TVA pentru livrările de produse agricole rezultate din activitatea agricolă, nu poate deduce taxa achitată sau datorată pentru achizițiile din cadrul activității, de a depune decontul de TVA. Agricultorul va emite factură pentru operațiunile intracomunitare.

Scutirea de impozit pentru persoanele fizice

Noutățile legislative prevăd că se va acorda scutirea de impozit pentru clădirea de domiciliu, terenul aferent acesteia și pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, pentru bunurile deținute în comun cu soțul/soția de către persoanele cu handicap grav sau accentuat încadrate în gradul I de invaliditate. Dacă o cotă-parte din clădire/teren/mijloc de transport aparține unor terți, scutirea nu se acordă pentru partea deținută de către terți.

Prevederi abrogate și suspendate

De la 1 ianuarie 2017 dispare Registrul Operatorilor Intracomunitari, astfel încât contribuabilii care efectuează operațiuni intracomunitare nu mai au obligația de a se înscrie în acest registru.

Contribuabilii plătitori sau neplătitori de TVA cu o cifră de afaceri sub 220.000 lei aveau obligația de a depune declarațiile 392 A și 392 B. S-a decis că se suspendă depunerea acestor declarații până la 31 decembrie 2019. Declarația 393 se depunea de către plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane. Și aceasta va fi suspendată până la 31 decembrie 2019.