Măsuri pentru îmbunătăţirea mediului TVA


bani__lei__leu__euro__13474000_19213300_28736900_85792000Comisia Europeană (CE) a publicat o serie de măsuri menite să îmbunătățească mediul TVA pentru întreprinderile care desfășoară activități comerciale pe internet în Uniunea Europeană.

Astfel, CE propune noi norme ce permit întreprinderilor care vând bunuri online să își îndeplinească cu ușurință și într-un singur loc toate obligațiile în materie de TVA în UE.

Totodată, Comisia solicită simplificarea normelor privind TVA pentru întreprinderile nou-înființate și microîntreprinderile care realizează vânzări online. Prin urmare, TVA-ul perceput pentru vânzările transfrontaliere sub 10 000 EUR va fi gestionat la nivel național, iar IMM-urile vor beneficia de proceduri mai simple pentru vânzările transfrontaliere de până la 100 000 EUR.

În acelaşi timp, CE propune unele măsuri împotriva fraudei legate de TVA provenind din afara UE, care poate distorsiona piața și poate duce la o concurență neloială, iar statele membre vor putea să-și reducă ratele TVA pentru publicațiile electronice, cum ar fi cărțile electronice și ziarele accesibile online.